Linkovi

Trump i Putin sastaće se 16. jula u Helsinkiju


11.11.2017 Vijetnam
11.11.2017 Vijetnam

Washington i Moskva postigli su dogovor o skorom održavanju samita predsjednika SAD i Rusije, Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjjednost John Bolton, koji se u srijedu u Moskvi sastao sa Putinom, rekao je da je direktan kontakt američkog i ruskog lidera u američkom nacionalnom interesu i najavio da će Tramp pokrenuti "niz pitanja" na predstojećem samitu.

Sastanak dvojice predsjednika potvrdili su i Bijela kuća i Kremlj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bolton je u Moskvi ocijenio da sastanak Trumpa i Putina nije "ništa neuobičajno" i da su se mnogi evropski lideri sastali sa ruskim predsjednikom. Istakao je i da će se američki državni sekretar Mike Pompeo i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov vjerovatno sastati prije samita predsjednika SAD i Rusije na kojem bi, kako je naveo, moglo biti raspravljano i o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Poručio je međutim da sastanak dvojice lidera ne dokazuje da je Trampova predsjednička kampanja bila u dosluhu sa Rusijom. Takođe je rekao da je američki stav da bi sankcije protiv Rusije trebalo da ostanu na snazi i da Washiington neće priznati rusku aneksiju Krima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG