Linkovi

Summit Putin - Trump na dnevnom redu Boltonovog puta u Moskvu


Arhiva - Savjetnik za nacionalnu bezbjednosti, John Bolton, sluša predsjednika Donalda Trumpa tokom sastanka kabineta u Bijeloj kući u Washingtonu,09.04.2018.
Arhiva - Savjetnik za nacionalnu bezbjednosti, John Bolton, sluša predsjednika Donalda Trumpa tokom sastanka kabineta u Bijeloj kući u Washingtonu,09.04.2018.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, John Bolton, trebalo bi da u srijedu u Moskvi razgovara sa ruskim ministrom spljnih poslova Sergejom Lavrovom i moguće Vladimirom Putinom, što je dio napora da se pripremi teren za samit Putina i predsjednika SAD, Donalda Trumpa.

Bolton, koga Kremlj smatra za jastreba po pitanju pristupa Rusiji, trebalo bi da održi konferenciju nakon tih sastanaka, na kojoj bi trebalo da se imenuju lokacija i mjesto samita, koji Kremlj mjesecima pokušava da zakaže.

Tramp je čestitao Putinu telefonom u martu, nakon što je ruski lider osvojio reizbor i rekao mu da će se njih dvojica sastati uskoro. Međutim, Rusi su se od onda žalili na poteškoće zakazivanja takvog sastanka.

Odnosi između Washingtona i Moskve posrću do najnižeg nivoa nakon Hladnog rata. Razlike postoje po pitanju Sirije, Ukrajine i ruskog miješanja u predsjedničke izbore u SAD 2016, kao i optužbi da je Moskva iza trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji u martu.

Očekivanja od ishoda samita Putin-Tramp zbog toga su niska, uprkos tome što je Trump rekao prije nego što je izabran da želi da unaprijedi odnose SAD i Rusije i što su dvojica ljudi povremeno davali pozitivne izjave jedan o drugom.

Kremlj je saopštio u utorak da želi da razgovara o međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti, razoružanju, regionalnim problemima i bilateralnim vezama. Nije isključio sastanak Boltona i Putina, ali ga nije ni potvrdio. ​

Nejasni detalji

Očekuje se da će se sastanak održati negdje u drugoj polovini jula, nakon što Tramp bude prisustovao samitu NATO-a u Briselu i nakon posjete Britaniji. Nejasno je gdje će biti održan, a kao moguće lokacije pominju se Beč i Helsinki.

Američki državni sekretar Mike Pomeo rekao je prošlog vikenda da očekuje da Boltonova posjeta Moskvi vodi samitu "u ne dalekoj budućnosti". On je rekao da Washington "pokušava da nađe mjesta na kome nam se poklapaju interesi, ali ćemo štititi američki interes tamo gdje to nije slučaj".

Ovakav samit, ukoliko se održi, mogao bi vjerovatno da iziritira dijelove Zapada, gdje zemlje poput Britanije žele da izoluju Putina. Također bi mogao da bude loše prihvaćen kod Trumpovih stranih i domaćih kritičara, koji dovode u pitanje predanost NATO-u i brinu zbog njegove želje da obnovi veze sa Rusijom, čak iako Washington nastavlja da steže sankcije prema Moskvi.

Sjedinjene Države uvele su sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine i zbog podrške proruskim ustanicima u istočnoj Ukrajini. Naredne sankcije uvedene su kao kazna Moskrvi za ono što je Washington nazvao malignim ponašanjem i miješanjem u američku politiku, što je nešto što Rusija poriče.

Neki Trampovi kritičari tvrde da Rusija nije značajno promijenila svoje ponašanje od 2014. i da joj zato ne bi trebalo davati prestiž, koji bi samit mogao da joj obezbijedi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG