Linkovi

Trump i Pelosi u verbalnom duelu pred suđenje o opozivu


Nancy Pelosi i Donald Trump
Nancy Pelosi i Donald Trump

Predsjednik Donald Trump i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi međusobno su se "prozivali" u nedjelju, dok se bliži početak suđenja za opoziv predsjednika u Senatu.

Američki lider nazvao je Pelosi, svoju glavnu protivnicu u procesu opoziva koji je vodio Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, nazvao "ludom Nancy", čak i prije nego što je u programu mreže ABC News, "This Sunday", izjavila da je Trump "doživotno opozvan" bez obzira kakav bude ishod suđenja u Senatu.

Predstavnički dom u decembru je izglasao rezoluciju sa dvije tačke optužnice za opoziv Trumpa zbog pokušaja da natjera Ukrajinu da pokrene istrage na kojima bi on lično politički profitirao. Predsjednik je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju kongresne istrage o Ukrajini.

Međutim, Pelosi tri nedjelje odbija da pošalje rezoluciju sa tačkama optužnice Senatu, u pokušaju da navede lidera republikanske većine, Mitcha McConnella, koji vatreno podržava predsjednika Trumpa, da pristane da na suđenju u Senatu svjedoče ključni Trumpovi saradnici kao i da izda nalog da se dostave dokumenta Bijele kuće.

Liderka Predstavničkog doma u utorak se konsultuje sa demokratskim kolegama o tome kada će uputiti rezoluciju o opozivu u Senat, ali planira da imenuje nekoliko kongresmena koji će izneti slučaj protiv Trumpa. Ukoliko se to dogodi, suđenje u Senatu moglo bi da počne kasnije tokom nedjelje.

Pelosi je upozorila većinske republikance u Senatu, od kojih neki žele da brzo oslobode Trumpa a da ne saslušaju iskaze novih svjedoka, da će im istorija suditi strogo ako ne sprovedu ozbiljno i detaljno suđenje o opozivu. Ovo je tek treći put u američkoj istoriji dugoj 244 godine, da je jedan predsjednik suočen sa mogućnošću da bude smijenjen s položaja poslije suđenja u Senatu.

"Radi se o poštenom suđenju", rekla je Pelosi. "Podnijeli su zakletvu da održe pravedno suđenje a mislim da to treba da se obavi uz svjedoke i dokumenta."

"Mi smo uvjereni u svoje argumente. Ovaj predsjednik je doživotno opozvan bez obzira na sve igre i poteze koje povlači Mitch McConnell", izjavila je Pelosi. Dodala je da demokrate vjeruju da ima dovoljno dokaza da se Trump smijeni s položaja.

Demokrate žele da čuju svjedočenja najmanje četvoro Trumpovih saradnika, među kojima je i bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton kao i vršilac dužnosti šefa osoblja Bijele kuće, Mick Mulvaney. Nijedan od njih nije svjedočio u Predstavničkom domu, pošto im je predsjednik tako naredio, ali je Bolton prošle nedjelje izrazio spremnost da svjedoči u Senatu ako dobije obavezujući poziv.

Manjinskom bloku od 47 demokrata potrebno je da se pridruži četvoro republikanaca da bi moglo da se prevaziđe McConnellovo protivljenje novim svjedocima. Republikanska senatorka Susan Colins u petak je poručila da radi sa "malim brojem" republikanaca da bi obezbjedili da se čuju nova svjedočenja. Ona kaže da ima dovoljno republikanskih glasova da osigura da nema novih svjedoka dok takozvani "menadžeri" iz Predstavničkog doma, koji će imati ulogu tužilaca, ne predstave svoj slučaj protiv Trumpa a predsjednikovi advokati iznesu svoju odbranu.

Skoro je izvjesno da će Trump biti oslobođen u Senatu i ostati na položaju ali zbog neizvjesnosti trenutne situacije skoro svakodnevno se na Twitteru žali na "nepravedni slučaj" protiv njega.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG