Linkovi

Trumpov lični advokat voljan da svjedoči u nastavku procesa opoziva


Rudy Giuliani i Donald Trump su dugogodišnji bliski saradnici
Rudy Giuliani i Donald Trump su dugogodišnji bliski saradnici

Rudy Giuliani, lični advokat predsjednika Donalda Trumpa i ključna figura u aferi sa Ukrajinom, rekao je da je voljan da svjedoči u nastavku procesa opoziva predsjednika SAD u Senatu.

"Svjedočio bih, držao bih predavanje ili bih uradio ono što najbolje znam - pokušao da oborim slučaj", kazao je Giuliani novinarima na proslavi Nove godine na Floridi.

Predstavnički dom, u kojem su većina demokrate, izglasao je opoziv predsjednika Donalda Trumpa po dva osnova: zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Demokrate su tvrdile da je Trump od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da objavi da je pokrenuo istragu o demokrati Joeu Bidenu, a da bi Ukrajini zauzvrat bila isplaćena vojna pomoć. Giuliani je bio ključni Trumpov čovjek na terenu.

Joe Biden
Joe Biden

Iako je lični advokat Donalda Trumpa, Giuliani neće predsjednika zastupati u Senatu, već će njegov zastupnik biti Pat Cipillone​, advokat Bijele kuće.

Svjedočenje Giulianija bi, ako se desi, moglo da razjasni mnogo toga.

Zvaničnici Trumpove administracije su, tokom svjedočenja u istrazi o opozivu u Predstavničkom domu, rekli da im je Trump naložio da prate instrukcije Giulianija u aferi sa Ukrajinom, čime je skrajnuo State Department.

Giuliani je takođe putovao u Ukrajinu kako bi dobio kompromitujuće informacije o Bidenu, Trumpovom potencijalnom protivkandidatu na izborima 2020.

Još nije poznato kada će biti nastavljen proces opoziva Donalda Trumpa u Senatu.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi nije zvanično uputila rezoluciju o opozivu u Senat i rekla je da to neće učiniti dok se ne utvrde pravila suđenja predsjedniku.

Suđenje je proces u kojem su senatori nezavisna porota, "optužnica" je rezolucija o opozivu koju presdstavljaju članovi Predstavničkog doma, predsjednik ima svog pravnog zastupnika, a cijelim procesom predsjedava predsjedavajući Vrhovnog suda John Roberts.

Da bi predsjednik bio razriješen dužnosti, potrebno je da za to glasa 67 od 100 senatora.

Mitch McConnell
Mitch McConnell

Većinu u Senatu imaju republikanci, a lider većine Mitch McConnell​ već je stao na stranu predsjednika i rekao da želi kratak proces i brzo glasanje, bez pozivanja svjedoka.

Lider demokratske manjine Chuck Schumer želi da kao svjedoke pozove visoke zvaničnike Trumpove administracije - među njima šefa Trumpovog kabineta Micka Mulvaney​ja i bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona.

XS
SM
MD
LG