Linkovi

Trump flomasterom "promijenio" putanju uragana Dorijan


Predsjednik Donald Trump sa mapom na kojoj je flomasterom izmijenjena putanja uragana Dorijan da bi se obuhvatila Alabama
Predsjednik Donald Trump sa mapom na kojoj je flomasterom izmijenjena putanja uragana Dorijan da bi se obuhvatila Alabama

Predsjednik Donald Trump ponovo je u centru pažnje američke javnosti, ovog puta zbog komentara o putanji uragana Dorijan.

Većina Trumpovih tvitova o uraganu, koji se u četvrtak približio američkoj obali, bili su usredsređeni na južnu saveznu državu Alabamu koja, prema navodima meteorologa, nikada nije bila na direktnoj putanji oluje.

Međutim, predsjednik je tvrdio suprotno, a medije koji su ukazivali na nedoslijednosti u njegovim izjavama, optužio je da su "lažne vijesti".

Meteorolozi koji rade za vladu, kao i oni koji izvještavaju za nacionalne televizijske mreže - iako obično izbjegavaju da budu uvučeni u političke kontroverze - odlučno su odbacili Trumpove tvrdnje. Američki lider ipak ne popušta.

“Alabama je trebalo da bude pogođena ili je uragan trebalo da prođe blizu, ali je promijenio pravac. Lažne vijesti to dobro znaju. Zato su lažne vijesti", tvitovao je Trump.

Trump je dodatnu pažnju medija izazvao i nakon što je u Ovalnoj kancelariji u srijedu pokazao mapu Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, koja je izmijenjena flomasterom da bi se putanja uragana proširila na južni dio Alabame.

Pojedini mediji citiraju izjave neimenovanih zvaničnika Bijele kuće da je sam predsjednik flomasterom izmijenio mapu.

Porptarolka Bijele kuće Stefani Grišam je na medijske izvještaje odgovorila tvitovanjem mape, prikazane na kablovskoj mreži CNN; na kojoj je Alabama pogrešno označena kao susjedna država Misisipi.

“Hej, znam da ste na CNN-u zauzeti analiziranjem linija na mapi, ali možda možete da to vrijeme iskoristite da učite američku geografiju", tvitovala je Grišam.

CNN je portparolki Bijele kuće odgovorio takođe na Tviteru.

"Hvala Stefani. Da, napravili smo grešku (koju smo popravili za manje od 30 sekundi). I sada to priznajemo. Trebalo bi i vi to da nekad uradite".

Na pitanje novinara o izmijenjenoj mapi, Trump je u srijedu rekao da je "u svim slučajevima Alabama trebalo da bude pogođena i da je za to postojala šansa od 95 odsto". Novinari su ga pitali i o flomasterom izmenjenoj putanji uragana, na što je Trump odgovorio: "Ne znam, ne znam, ne znam".

U pojedinim medijima ukazano je na to i da je mijenjanje vladinih vremenskih prognoza federalno krivično djelo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG