Linkovi

VIDEO: Uragan Dorijan devastirao Bahame


Bahamas, photo by Medic Corps
Bahamas, photo by Medic Corps

Snimci iz zraka zabilježeni 3. septembra pokazuju veliku devastaciju luke Marsh koju je među prvim mjestima na Bahamima opustošio uragan pete kategorije, Dorian.

Američki centar za uragane saopštio je da bi poplavne vode na Grand Bahamima i ostrvima Abako trebalo da počnu da polako opadaju.

Napore za pružanje pomoći omelo je dugo trajanje oluje, pošto se ona zaustavila iznad ostrva i prekrila oblast snažnim vjetrovima i kišom, ostavivši i pistu aerodroma na Grand Bahamima pod vodom.

Crveni krst saopštio je da je Dorijan ozbiljno oštetio ili uništio gotovo polovinu kuća na Grand Bahamima i Abaku i da je 62.000 ljudi tamo u nedostatku pitke vode. Ujedinjene nacije soapštile su da nakon oluje hrana nedostaje za oko 60.000 ljudi.

Dorijan je oslabio, ali i dalje predstavlja prijetnju za jugoistočne Sjedinjene Države.

Nacionalni centar za uragane saopštio je rano u srijedu da oluja i dalje nosi vjetrove od 175 kilometara na sat i da bi mogla da se premjesti "opasno blizu" obalama Floride i Džordžije tokom dana i u srijedu uvečer. Države Južna Karolina i Sjeverna Karolina su pod prijetnjom u četvrtak i petak.

Čak i ako centar Dorijana ne stigne do kopna u ovim državama, ipak će donijeti obilnu kišu i jake vjetrove koji se šire daleko od njegovog centra, kao i visoke talase koji će pogađati obalu. Predviđa se da će pasti između sedam i 25 centimetara kiše u narednim danima.

Video/Reuters

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG