Linkovi

Vijesti

Dorijan ponovo ojačao dok prijeti obali SAD, hiljade ljudi ostale bez struje

Kiša i vetar u Čarlstonu u Južnoj Karolini, 5, septembar 2019

Uragan Dorijan ponovo je ojačao dok se kreće uz obalu Sjedinjenih Država i mogao bi kasnije u četvrtak da pogodi Južnu Karolinu koja se priprema za rekordne olujne talase, visoke i do dva metra.

Dorijan je preko noći ojačao u treću kategoriju, praćen vjetrovima jačine 185 kilometara na sat. Meteorolozi predviđaju da će u mnogim priobalnim dijelovima Južne i Sjeverne Karoline pasti oko 30 centimetara kiše.

Više od 185 hiljada domova i radnji u dijelovima Džordžije i Južne Karoline već je ostalo bez električne energije.

Nacionalni centar za uragane izdao je upozorenje na olujne talase duž obala Džordžije, Južne i Sjeverne Karoline i južne Virdžnije. Ugrođeno je više od dva miliona ljudi.

U međuvremenu, Bahami, čiji dijelovi su potpuno razoreni, pokušavaju da se oporave od najjačeg udara uragana u svojoj istoriji. Ujedinjene nacije saopštile su da je potrebna hitna humanitarna pomoć za 70 hiljada stanovnika.

Na video snimcima ostrva Abako, koja su najteže pogođena u oluji, mogu se videti uništene ili oštećene kuće, radnje, luka, bolnica i aerodrom. U uraganu je poginulo najmanje 20 osoba, a vlasti očekuju da će taj broj da raste. Premijer Hubert Minis rekao je na konferenciji za novinare da će obim štete biti poznat tek nakon povlačenja vode.

Uništene kuće na ostrvima Abako posle udara uragana Dorijan
Uništene kuće na ostrvima Abako posle udara uragana Dorijan

S obzirom na to da su telefonske veze u prekidu u mnogim područjima, stanovnici na društvenim medijima postavljaju informacije o nestalim članovima porodice.

Oporavku Bahama pomažu i britanska mornarica i Jamajka, kao i brojni volonteri koji malim čamcima dopremaju zalihe na ostrva.

Predsjednik Donald Trump najavio je da će Sjedinjene Države poslati pomoć Bahamima, uključujući i zalihe prvobitno namijenjene Floridi koja je izbjegla direktan udar uragana.

See all News Updates of the Day

Pete Buttigieg vodi među demokratskim kandidatima u Iowi

Pete Buttigieg na predizbonom mitingu u New Hampshireu

Kandiat za predsjedničku nominaciju demokrata i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg vodi među predsjedničkim kandiatima u saveznoj državi Iowi koja će prva glasati na primarnim izborima 2020., pokazuje istraživanje javnog mnijenja koji su sproveli Des Moines Register/CNN/Mediacom.

Podrška Buttigiegu se popela na 25 odsto, što je rast od 16 poena u odnosu na istraživanje u septembru, prenosi CNN.

Senatorka iz Massachusettsa​ Elizabeth Warren ima podršku od 16 odsto, a bivši potpredsjednik Joe Biden i senator Bernie Sanders imaju podršku od po 15 odsto.

Podrška Warren je od septembra pala za šest procenata, Bidenu za pet, dok je Sanders dobio četiri odsto podrške.

Buttigieg je za CNN rekao da ga ovi rezultati ohrabruju, ali da i dalje mora "mnogo da radi" na tome da ga birači prepoznaju.

Gradonačelnik South Benda se ipak ne kotira toliko dobro u anketama na nivou cijelih SAD, gdje ima prosečnu podršku od 8 odsto.

Buttigieg je završio treće tromjesečje ove godine sa 23,4 miliona dolara prikupljenih u kampanji od donacija. Elizabeth Warren je prikupila 25,7 miliona dolara, Bernie Sanders 33,7 milona, a Joe Biden 8,9 milona dolara.

Trump pozvao Kima da "brzo postignu dogovor"

Kim Jong Un i Donald Trump su se sastali tri puta, u Singapuru, Vijentamu i demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje, ali nisu postigli nikakav konkretan dogovor o denuklearizaciji jSeverne Koreje.

Predsjednik Donald Trump pozvao je sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una da "brzo postigne dogovor" sa SAD o denuklearizaciji. SAD i Južna Koreja su ranije najavile da odlažu zajedničke vojne vježbe u pokušaju Amerike da obnovi razgovore sa Sjevernom Korejom.

Donald Trump je na Twitteru kritikovao i potencijalnog predsjedničkog kandidata demokrata Joe Bidena i napisao Kimu da je "on jedini koji može da ga dovede tamo gde treba da bude" uz poruku da se "vide uskoro".

Nešto ranije, SAD i Južna Koreja odložile su zajedničku vojnu vježbu, što Washington negira da je ustupak Pjongjangu.

Vježbe, na kojima je trebalo da se prikažu i ratni borbeni avioni iz SAD i Južne Koreje, prethodnih godina su odlagane i smanjivane u trajanju i obimu, ali im se Sjeverna Koreja i dalje protivila.

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper kazao je da će vojske SAD i Južne Koreje biti u pripravnosti, bez obzira na to što su vježbe odložene. On je negirao da ovaj potez Pentagona ima veze sa ustupcima Pjongjangu.

"Ne vidim to kao ustupak, već kao znak dobre volje u cilju da postignemo mir", rekao je Esper u Bangkoku, na sastanu sa ministrima odbrane azijskih zemalja.

Sjeverna Koreja je okrivila Washington za "hladan tuš" u razgovorima, zbog najavljenih vježbi sa Seulom. Pjongjang zajedničke vojne vježbe vidi kao "probu za invaziju".

Ipak, i dalje nije jasno da li će ova odluka Washingtona uticati na Pjongjang da ponovo sjedne za pregovarački sto i razgovara o denuklearizaciji.

Esper se tome nada.

"Ohrabrujemo Sjevernu Koreju da isto okaže dobru volju kada je riječ o testiranju raketa i da se vrati za pregovarački sto bez oklijevanja".

Sjeverna Koreja je saopštila da je "pokušala pozitivno da protumači potez SAD", ali da je nedavno usvojena rezolucija UN o ljudskim pravima pokazala da Washington nema ozbiljne namjere.

UN su kritikovale Sjevernu Koreju zbog nepoštovanja ljudskih prava, što je Pjongjang protumačio kao znak američkog neprijateljstva i "političku provokaciju SAD".

"Čak i da obnovimo dijalog, nećemo razgovarati o nuklearnim pitanjima prije nego što SAD prekinu sa neprijateljskom politikom", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje.

Dok su razgovori sa SAD u zastoju, Sjeverna Koreja je testirala nekoliko raketa, a analitičari upozoravaju da je i dalje u mogućnosti da napravi nuklearno oružje.

Uprkos Trumpovoj podršci republikancu, demokrata opet guverner Louisiane

John Bel Edwards

Demokratski guverner Louisiane John Bel Edwards pobijedio je republikanca Eddieja Risponea u tijesnoj trci u Louisiani. 

Predsjednik Donald Trump je podržao Risponea, ali je uprkos toj podršci pobijedio demokrata - što je drugi Trumpov poraz na izborima za guvernera ove godine.

Prvi je bio u Kentuckyju prije nekoliko nedjelja, a republikanci su nedavno izgubili i većinu u državnoj skupštini Virgnije.

Trump je učestvovao na čak tri predizbovna mitinga u Louisiani, ali su uz konzervativne republikance na izbore za guvernera izašli i Afroamerikanci koji su glasali za demokratu.

John Bel Edwards je umjereni demokrata, a unutar stranke se smatra da bi takav kandidat imao najviše šanse da pobijedi aktuelnog predsjednika Trumpa 2020.

Edwards se protivi strožoj kontroli oružja, potpisao je jedan od najrigoroznijih zakona o zabrani abortusa i smatra da je istraga o Trumpovom opozivu skretanje pažnje sa pravih problema.

Bez obzira na pobjedu demokrate, očekuje se da će Louisiana glasati za Trumpa na predsjedničkim izborima 2020.

Republikanac Eddie Rispone je dugogodišnji politički donator i bio je malo poznat u političkim krugovima prije nego što se kandidovao.

Kampanju je vezao za predsjednika Trumpa i biračima se predstavio kao zastupnik politike predsjednika. Trump je dobio u Louisiani na prethodnim predsjedničkim izborima.

​Na svoju kampanju Rispone je potrošio 12 miliona dolara svog novca.

SAD: Državljanin BiH osuđen jer je podržavao ISIL

Grupa osumnjičena za podršku teroristima

Ramiz Zijad Hodžić (45), rođen u Bosni i Hercegovini, osuđen je na 96 mjeseci zatvora zbog udruživanja radi pružanja materijalne podrške te za pružanje materijalne podrške teroristima, kako piše u optužnici. Nakon odsluženja osmogodišnje kazne bit će izručen u BiH, javila je novinska agencija The Associated Press.

Hodžić je, kako se navodi u presudi, finansijski podržavao Ramu “Abdullaha” Pazaru, koji je također porijeklom iz BiH i koji je otišao u Siriju gdje se pridružio militantima tzv. Islamske države gdje je i poginuo.

"Islamska država" (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL) prograšena je terorističkom organizacijom od strane SAD i UN.

Hodžić je osuđen i da je finansijski podržavao i druge osobe u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i drugdje koje su taj novac koristile za kupovinu vojnih uniformi, borbenih čizama, druge vojne opreme, odjeće, pribora, municije, mjerača dometa oružja i drugih potrepština od 2013. do 2015. godine.

Tužilac Matthew Drake je kazao da je “Hodžić bio arhitekt i organizator urote”, da je “Hodžić znao da je Pazara bio komandant u 'Islamskoj državi' odgovoran za 250 vojnika, kao i da je znao da se Pazara javno hvalio ubistvima, odsijecanjima glava te podržavao ropstvo”.

“Ono što je Pazara radio u Siriji je užasno”, kazao je tužilac Drake, izvijestio je lokalni list St. Louis Today.

Hodžićeva advokatica Diane Dragan je kazala da je “Hodžić slao Pazari stvari koje je sačuvao iz rata u BiH, poput čarapa”. Advokatica je kazala i da je “Hodžić svojoj djeci kazao da ne podržava tzv. Islamsku državu, šerijat (islamski zakon) niti pokoravanje žena”. Također je, kako navodi spomenuti list, navela da je “Hodžić dobitnik ordena Zlatni ljiljan kao najvećeg vojnog priznanja u BiH te da nikad nije negativno govorio o Americi”.

“On je pojedinac koji voli SAD. Volio je Abdullaha kao brata i pomagao mu je kad se (Pazara) liječio od ovisnosti o drogama”, kazala je advokatica Diane Dragan i dodala da se “Abdullah promijenio kad je došao u Siriju”. Sam Hodžić je u priznanju krivice kazao kako je “slao Pazari pomoć kako bi mu pomogao da zaštiti žene i djecu”.

Sutkinja Catherine Perry je kazala da bi, ako bi slijedila preporuke i dosadašnju praksu, trebala osuditi Hodžića na 30 godina zatvora. Nakon što mu je izrekla kaznu zatvora od osam godina zatvora, Perry je rekla da “vjeruje kako se Hodžić promijenio dok je bio u pritvoru te da je naučio lekciju”.

“Po izlasku iz zatvora Hodžić će biti deportiran”, naglasila je sutkinja Perry.

Suoptuženica Sedina Unkić Hodžić, supruga Ramiza Zijada Hodžića, priznala je krivicu i čeka na izricanje kazne. Drugi suoptuženi Nihad Rosić izjasnio se da nije kriv i čeka suđenje. Jasminka Ramić priznala je krivicu 2015., osuđena je na 36 mjeseci zatvora i puštena je na slobodu. Mediha Medy Salkičević priznala je krivicu i osuđena je na 78 mjeseci zatvora. Posljednji suoptuženik Armin Harčević je priznao da je donirao 1.500 dolara kazavši da je mislio da pomaže Bosance koji su otišli u Siriju da štite civile. Osuđen je krajem avgusta 2019. na 60 mjeseci zatvora.

Abdullah Ramo Pazara, rodom iz okolice Teslića koji se 1990-ih kao 17-godišnjak zajedno sa ocem Suljom borio u redovima Vojske Republike Srpske. Prema informacijama dostupnim američkim sudskim vlastima, poginuo je krajem septembra 2014. u Siriji boreći se u redovima tzv. Islamske države protiv Kurda u sirijskom gradu Kobaneu.

BiH: Dvije nove lokacije za prijem migranata

Bosnia and Herzegovina -- Migrants in the Vucjak camp near Bihac, November 9, 2019.

EU je informisana o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona. Ova odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima, stoji u saopštenju EU u BiH.

"EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak."

Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite djece, itd.

Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94% je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Usivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6% iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je u četvrtak, 14. novembra u Sarajevu da su za migrante i izbjeglice obezbijeđene dvije nove lokacije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (UN BiH) apelovale su u četvrtak na vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata i tražilaca azila, a od državnih vlasti traže da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG