Linkovi

Dorijan ponovo ojačao dok prijeti obali SAD, hiljade ljudi ostale bez struje


Kiša i vetar u Čarlstonu u Južnoj Karolini, 5, septembar 2019
Kiša i vetar u Čarlstonu u Južnoj Karolini, 5, septembar 2019

Uragan Dorijan ponovo je ojačao dok se kreće uz obalu Sjedinjenih Država i mogao bi kasnije u četvrtak da pogodi Južnu Karolinu koja se priprema za rekordne olujne talase, visoke i do dva metra.

Dorijan je preko noći ojačao u treću kategoriju, praćen vjetrovima jačine 185 kilometara na sat. Meteorolozi predviđaju da će u mnogim priobalnim dijelovima Južne i Sjeverne Karoline pasti oko 30 centimetara kiše.

Više od 185 hiljada domova i radnji u dijelovima Džordžije i Južne Karoline već je ostalo bez električne energije.

Nacionalni centar za uragane izdao je upozorenje na olujne talase duž obala Džordžije, Južne i Sjeverne Karoline i južne Virdžnije. Ugrođeno je više od dva miliona ljudi.

U međuvremenu, Bahami, čiji dijelovi su potpuno razoreni, pokušavaju da se oporave od najjačeg udara uragana u svojoj istoriji. Ujedinjene nacije saopštile su da je potrebna hitna humanitarna pomoć za 70 hiljada stanovnika.

Na video snimcima ostrva Abako, koja su najteže pogođena u oluji, mogu se videti uništene ili oštećene kuće, radnje, luka, bolnica i aerodrom. U uraganu je poginulo najmanje 20 osoba, a vlasti očekuju da će taj broj da raste. Premijer Hubert Minis rekao je na konferenciji za novinare da će obim štete biti poznat tek nakon povlačenja vode.

Uništene kuće na ostrvima Abako posle udara uragana Dorijan
Uništene kuće na ostrvima Abako posle udara uragana Dorijan

S obzirom na to da su telefonske veze u prekidu u mnogim područjima, stanovnici na društvenim medijima postavljaju informacije o nestalim članovima porodice.

Oporavku Bahama pomažu i britanska mornarica i Jamajka, kao i brojni volonteri koji malim čamcima dopremaju zalihe na ostrva.

Predsjednik Donald Trump najavio je da će Sjedinjene Države poslati pomoć Bahamima, uključujući i zalihe prvobitno namijenjene Floridi koja je izbjegla direktan udar uragana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG