Linkovi

Trump neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji


ARHIVA - Predsjednik SAD Donald Tramp, (Foto: Rojters/Leah Millis)
ARHIVA - Predsjednik SAD Donald Tramp, (Foto: Rojters/Leah Millis)

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u petak da neće prisustvovati inauguraciji svog nasljednika, novoizabranog demokratskog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), 20. januara, nakon što je obećao mirni prenos vlasti.

U Bijeloj kući se razgovara o tome da Tramp napusti Bijelu kuću 19. januara i otputuje na Floridu, prenosi agencija Reuters pozivajući se na neimenovani izvor.

Svima koji su pitali: Neću biti na inauguraciji 20. januara
tweet Donalda Trumpa

Tramp će biti prvi predsjednik od Endrjua Džonsona koji neće prisustvovati polaganju zakletve svog nasljednika. Tradicionalno, novi i odlazeći predsjednik idu zajedno na ceremoniju inauguracije ispred zgrade američkog Kongresa, što je simbol mirne tranzicije vlasti u zemlji.

Tramp se oglaso dva dana nakon što je nasilna grupa njegovih pristalica okupirala Kongres nekoliko sati dok su se brojali elektorski glasovi koji su potvrdili Bajdenovu pobedu. Bajden će postati predsjednik u podne 20. januara, bez obzira na Trampove planove.

Trampova odluka da ne prisustvuje inauguraciji bila je očekivana, s obzirom na to da je mjesecima neosnovano tvrdio da je pobijedio na izborima i bez dokaza širio tvrdnje o izbornoj prevari. Njegova administracija saopštila je da su izbori bili pošteni, prenosi AP.

Očekuje se da će potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) prisustvovati inauguraciji. Pensov portparol Devin Mali rekao je da bi "Pens i njegova supruga tek trebalo da donesu odluku o tome".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG