Linkovi

Trump: Ministar pravde Barr napušta funkciju


William Barr
William Barr

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je na Twitteru da ministar pravde William Barr napušta funkciju "neposredno prije Božića".

Trump je to učinio neposredno nakon što su elektori iz Californije potvrdili pobjedu Joea Bidena elektorskoj skupštini u ponedjeljak.

On je saopštio da će Barrov zamjenik Jeff Rosen biti vršilac dužnosti ministra pravde.

Barr je započeo pismo Trumpu navodeći da "cijeni priliku da obavesti" predsjednika o provjeri koju je sprovelo Ministarstvo pravde navoda o izbornim prevarama i "na koji način će se nastaviti provjeravanje tih tvrdnji".

Barr nije dao više detalja o izvještaju svog ministarstva hvaleći Trumpov doprinos kao predsjednika da bi ga na kraju pisma obavijestio da napušta funkciju 23. decembra.

Barr je bio bliski Trumpov saradnik koji ga je podržavao, uključujući i oko istrage o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. i dosluhu njegove kampanje sa zvaničnom Moskvom.

Međutim, Barr je istakao da Ministarstvo pravde nije otkrilo dokaze o izbornoj prevari koja bi promijenila ishod predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, što je razljutilo Trampa, javlja CNN, pa se posljednjih dana govorilo o njegovom odlasku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG