Linkovi

Trojica bijelaca proglašena krivim za ubistvo mladog crnca, džogera


Reakcije ispred sudnice poslije izricanja presude optuženima za ubistvo Ahmada Arberija, 24. novembra 2021.
Reakcije ispred sudnice poslije izricanja presude optuženima za ubistvo Ahmada Arberija, 24. novembra 2021.

Porota u Džordžiji proglasila je krivim trojicu muškaraca, bijelaca, za ubistvo mladog Afroamerikanca.

Suđenje koje je podijelilo zajednicu na američkom jugu, još jednom je primoralo Ameriku da se suoči sa incidentom u kome je smrtonosna sila primjenjena protiv pripadnika rasne manjine u zemlji.

65-godišnji Gregori Mekmajkl, njegov sin, 35-godišnji Trevis Mekmajkl i 52-godišnji komšija Vilijam "Rodi" Brajan optuženi su da su jurili i ubili Ahmada Arberija u blizini Brunzvika u Džordžiji u februaru 2020.

Za vrijeme dugog suđenja, porota je saslušala protivrječne verzije događaja od advokata i državne tužiteljke.

“Donijeli su odluku da napadnu Ahmada Arberija zato što je crnac koji je trčao na ulici", izjavila je tužiteljka Lina Dunikoski. U svom jednočasovnom iznošenju dokaza, ona je nastojala da dovede u pitanje kredibilitet optuženih i tvrdnje da je 25-godišnji Arberi predstavljao prijetnju za njih.

“Nisu ga ubili zato što je predstavljao prijetnju. Nije imao oružje, nije prijetio, nije imao način da pozove u pomoć. Arberi je bježao od njih pet minuta", rekla je.

Pored optužbe za ubistvo i težak napad, trojice muškaraca iz Džordžije su optužena za pokušaj otmice i federalni zločin iz mržnje, zato što su navodno rasno profilisali Arberija, odnosno podrazumijevali da je kriminalac zbog njegove boje kože. Mlađi Mekmajkl je jedini optuženi koji je svjedočio i rekao da je iz blizine pucao iz svoje puške na Arberija iz samoodbrane.

Bdenje i molitva ispred sudnice u okrugu Glin dok je porota razmatrala presudu, 23. novembra 2021.
Bdenje i molitva ispred sudnice u okrugu Glin dok je porota razmatrala presudu, 23. novembra 2021.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi i naveli da su posumnjali da je Arberi, koji je džogirao na ulici, bio provalnik koji je pljačkao kuće u njihovom pretežno bjelačkom naselju, poslije čega su ga krenuli da ga jure svojim automobilima. Brajanovim mobilnim telefonom je snimljen Trevis Mekmajkl kako drži pušku u konfrontaciji sa Arberijem. Vidi se i kako Arberi pokušava da Trevisu otme pištolj kada ga je ovaj upucao tri puta.

Jedan od advokata Mekmajklsovih, Džejson Šefild, iznoseći završnu riječ je pokazao poroti video snimak na kome se, po svemu sudeći, vidi kako je Arberi zgrabio pušku Trevisa Mekmajkla prije pucnjave.

“Dozvoljeno vam je da se branite", rekao je Šefild. "Dozvoljeno vam je da primjenite silu koja će vjerovatno izazvati smrt ili povrede ukoliko smatrate da je to neophodno. U tom trenutku, Trevis je vjerovao da je to neophodno, to je zakon za ljude u Trevisovoj situaciji."

Demonstranti iz pokreta Životi crnaca su važni ispred sudnice u okrugu Glin, 22. novembra 2021.
Demonstranti iz pokreta Životi crnaca su važni ispred sudnice u okrugu Glin, 22. novembra 2021.

Osumnjičeni su kazali da su vjerovali da je Arberi provalnik i namjeravali da ga privedu po zakonu Džordžije o građanskim hapšenjima, koji je ukinut poslije ubistva. Policajac koji je svjedočio na suđenju rekao je da optuženi nikada nisu pomenuli da su pokušali da izvrše "građansko hapšenje". Zakon koji potiče iz 1863. godine dozvoljava svakome da privede osobu ukoliko postoji razumna vjerovatnoća i informacije da je ta osoba u bjekstvu nakon što je upravo počinila ozbiljan zločin.

Tužilaštvo se usredsredilo na obaranje tvrdnje o samoodbrani, ističući da su optuženi sami izazvali konfrontaciju sa Arberijem.

Porota koju je činilo 11 belaca i jedan crnac, vidjela je video snimak bezbjednosne kamere kako Arberi, prije pucnjave, ulazi u kuću koja je bila u izgradnji, ali nije ništa izneo iz nje.

Arberi je bio nenaoružan a tužioci su tvrdili da su muškarci "posumnjali na najgore" dok je trčao kroz naselje u kome se nedavno dogodilo nekoliko provala u automobile.

Arberijeva smrt je izazvala nacionalne proteste prošle godine nakon što policija nije podigla optužnicu protiv osumnjičenih više od dva mjeseca nakon što je objavljen video snimak njegovog ubistva, koji je postao viralan na društvenim medijima.

XS
SM
MD
LG