Linkovi

Trojica bijelaca optužena za ubistvo crnca koji je džogirao u Džordžiji


Protesti u Džordžiji posle ubistva Ahmada Arberija
Protesti u Džordžiji posle ubistva Ahmada Arberija

Trojica muškaraca optužena su za ubistvo Afroamerikanca Ahmada Arberija u Džordžiji. Optužnicu za ubistvo protiv Trevisa i Gregorija Mekmajkla i Vilijema Rodija Brajana u srijedu je potvrdila Velika porota.

"Ovo je još jedan korak naprijed, korak ka pravi za Ahmada i njegovu porodicu", rekla je tužiteljka Džojet Holms poslije potvrđivanja optužnice.

Advokati optuženih poručili su da ne treba prerano donositi zaključke i da će cijela priča biti poznata na sudu.

Ahmad Arberi ubijen je 23. februara u gradu Brunsviku u Džordžiji, dok je džogirao na ulici. Otac i sin, Gregori i Trevis Mekmajkl su ga pojurili svojim kolima jer su, navodno, posumnjali da je lopov. Trevis Mekmajkl sukobio se sa Arberijem, a potom je pucao u njega dok ga je vrijeđao na rasnoj osnovi.

Brajan je rekao da je video Mekmajklove kako jure Arberija i da im se pridružio.

Slučaj nije ni bio poznat javnosti, niti je bilo ko bio uhapšen, do 7. maja kada je u javnost procurio snimak napravljen mobilnim telefonom, na kojem se može videti kako Mekmajklovi jure Arberija, sukobljavaju se sa njim, a potom se čuje i pucanj. Nedugo poslije objavljivanja snimka, uhapšen je i Vilijam Brajan koji je snimao sve.

Sudski proces je u Džordžiji usporen zbog koronavirusa, ali je velika porota u ovom slučaju zasjedala uz sve mjere predostrožnosti, rekla je tužiteljka Holms.

Slučaj ubistva Ahmada Arberija otkriven je tek kada je državna policija Džordžije otpočela nadzor nad radom lokalne policije i istragu o tome zbog čega niko nije uhapšen dva i po mjeseca poslije ubistva. Spekulisalo se da je jedan od razloga i to što je Gregori Mekmajkl bivši policajac.

Pritisak javnosti da se ovaj slučaj riješi pojačao se i poslije smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je u Mineapolisu ubio policajac tokom privođenja, tako što mu je na vratu držao koljeno 8 minuta i 46 sekundi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG