Linkovi

BiH: Tri stranke dogovorile formiranje državnog nivoa vlasti


Council of Ministers of BiH
Council of Ministers of BiH

Lideri stranke demokratske akcije (SDA) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajedice BiH (HDZ) postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Sastanak je održan u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i uz prisustvo šefa delegacije Larsa G. Wigemarka.

Na konferenciji za novinare, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je i raspodjelu ministarstava među strankama, te naveo da je dogovoreno da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

U slučaju neimenovanja Vijeća ministara u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj sporazum ne vrijedi, rekao je Dodik.

Politički analitičari u prvim reakcijama već su ocijenili kako građane BiH čeka "repriza prethodnih godina" u kojim je prethodna vladajuća garnitura na nivou BiH, koju su takođe činile SDA, HDZ i SNSD, učinile malo na reformama u državi.

Izbori u BiH održani su u oktobru 2018. a stranke pobjednice do danas nisu uspjeli da se dogovore o fumkcioniranju državnog nivoa vlasti što podrazumjeva Vijeće ministara BiH i dva doma parlamenta.

Tekst potpisanog sporazuma

1. Poštivati i provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
2. Poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje daytonske ustavne strukture.
3. Nastaviti integracijske procese sukladno Ustavu i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Povjerenstvo za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.
4. Implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana, te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, a u skladu s Ustavom BiH.
5. U institucijama na svim razinama sigurnosti osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih sukladno ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata.
Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na temelju etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
6. Kroz Mehanizam koordinacije procesa europskih integracija u BiH intenzivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom regulativom EU (acquis) u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje Bili EU, kroz izradu akcijskog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Europske komisije.
U procesu napretka Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH i preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.
7. Dogovoriti i provesti novi set socio-ekonomskih reformi kao nastavak prethodne Reformske agende, koji će biti u skladu s Programom ekonomskih reformi (ERP) BiH. Ubrzati izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture od strateškog interesa za BiH i regiju.
8. Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba.
9. Unaprijediti institucionalni i zakonodavni okvir, te provedbene kapacitete kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organiziranoga kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.
10. Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.
11. Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bili na formiranje Povjerenstva za imenovanje Vijeća ministara BiH, te ostalih radnih tijela u skladu s Ustavom i poslovnikom, kao i Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom PS BiH da u što kraćem roku zakažu sjednice kako bi imenovali kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH i Vijeće ministara BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnicima.
12. U slučaju neimenovanja Vijeća ministara BiH u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj Sporazum ne vrijedi.
XS
SM
MD
LG