Linkovi

Stranački lideri bez konačnog dogovora o novom Vijeću ministara BiH


Sastanak stranačkih lidera u Predsjedništvu BiH, Sarajevo, 17. april
Sastanak stranačkih lidera u Predsjedništvu BiH, Sarajevo, 17. april

Nakon današnjeg sastanka vladajuće trojke u Bosni i Hercegovini i izjava predsjednika SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, činilo se kako su lideri ove dvije stranke i lider SNSD-a Milorad Dodik postigli dogovor.

Međutim, Dodik je nakon sastanka novinarima izjavio kako još uvijek ništa nije dogovoreno.

“Pričali smo o raspodjeli ministarstava, ali ništa nismo potpisali - dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno. Mi nećemo odustati od toga da ne podržimo MAP jer je to pitanje izvan pitanja o formiranju Savjeta ministara i izvan svakog pitanja u Bosni i Hercegovini. BiH rizikuje da neformiranjem Savjeta ministara zaustavi svoj evropski put. Čini se kako su Izetbegović i Čović danas bili optimističniji od Dodika, koji je kazao da se mišljenja trojice lidera vladajućih poltičkih stranaka razilaze u vezi pitanja o aktiviranju MAP-a i NATO putu BiH”, rekao je Dodik.

Sastanak nije rezultirao potpisivanjem dokumenta o konačnom dogovoru jer je problem nastao ponovo u vezi usvajanja Prvog nacionalnog godišnjeg plana što bi u konačnici značila aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Nakon današnjeg sastanka u zgradi Predsjedništva BiH, delegacije stranaka su dogovorile raspodjelu devet ministarstava.

Resori su podijeljeni te će tri ministarska mjesta pripasti strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora, potvrdio je Čović, a to su Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova, dok bi SDA pripali Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

SNSD-u pripalo bi, osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Ministarstvo prometa i komunikacija, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vodio bi, kazao je Izetbegović, nestranački čovjek koji bi bio delegiran iz Republike Srpske.

Video: Bh. političari na „evropskom putu“: skupo plaćeni i nesposobni

Lider HDZ-a Dragan Čović je nakon sastanka izjavio kako su dali svoje maksimume da bi se postigao dogovor. Prema njegovim riječima, mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bi najvjerovatnije trebao biti Zoran Tegeltija.

“Uskoro očekujemo i mandatara. Tegeltija je danas bio na sastanku i želja nam je da bude imenovan za mandatara, a to možemo završiti i putem telefonske sjednice. Što se tiče resornih ministarstava – tu nema više priče, sad samo sve treba biti na papiru i potpisano. HDZ je djelomično zadovoljan. Dobili smo finansije, civilne poslove i pravdu, a to je nešto što može biti na tragu onoga što smo htjeli. Današnji dogovor smo mogli imati i u decembru”, rekao je Čović.

On je prokomentirao i Godišnji nacionalni programi (ANP), te dodao kako na tom polju još uvijek treba kompromisa kako bi, prema njegovim riječima, svi izašli kao pobjednici.

"Za normalno funkcioniranje vlasti potreban je mekši pristup. Morali bismo imati Vijeće ministara BiH da bi Predsjedništvo funkcioniralo. Nadamo se da smo nakon današnjih dogovora svi ohrabreniji da do kraja završimo priču", zaključio je lider HDZ-a.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka lidera u vezi formiranja vlasti na državnom nivou izjavio je da je sastanak bio bolji od očekivanog.

"Pred pregovore je vladala loša atmosfera, ali smo približili stavove u vezi podjele resora. Dobili smo ministarstva sigurnosti, odbrane i vanjskih poslova. Najviše rasprave je bilo u vezi aktivacije MAP-a i to na slanju prvog godišnjeg plana. Tada je gospodin Dodik završio sesiju i nismo se uspjeli naći. Ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredjeljenje BiH kada je NATO put u pitanju", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako bi jedno ministarstvo i to za ljudska prava i izbjeglice, trebalo da peuzme nestranački kadar iz reda Ostalih te da bi njega trebao predložiti neko iz Republike Srpske.

Posljednji se novinarima obratio Dodik, rekavši da je stav stranke koju predvodi o putu BiH ka članstvu u NATO-u kazavši da ne prihvata nikakvo uslovljavanje te da je taj plan i dalje za njih neprihvatljiv.

XS
SM
MD
LG