Linkovi

5 trendova povezanih sa Kinom koje u 2022. treba pratiti


A woman and child wearing masks pass by a screen displaying Chinese President Xi Jinping during the China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) in Beijing Sunday, Sept. 5, 2021.
A woman and child wearing masks pass by a screen displaying Chinese President Xi Jinping during the China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) in Beijing Sunday, Sept. 5, 2021.

Kakvu razliku može napraviti jedna godina... Kina se već osjećala trijumfalno zbog toga kako se izborila s pandemijom COVID-19, kada je krajem decembra 2020. zabilježila geopolitičku pobjedu potpisivanjem velikog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom (EU) koji je poslao snažnu poruku dolazećoj administraciji novog američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Međutim, 2021. je imala drugačije planove za Peking, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Investicioni dogovor je na neodređeno suspendovan u maju poslije razmjene sankcija između Kine i EU zbog kršenja prava Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina u zapadnoj provinciji Sinđang.

Od tada je Tajvan poboljšao svoje veze širom Evrope, a tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu u oktobru je krenuo u značajnu turneju po nekoliko centralnoevropskih zemalja.

Litvanija, mala baltička zemlja s 2,7 miliona ljudi, takođe je bila u centru kinesko-evropskih odnosa, povukavši se iz samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u februaru, a potom ušla u duži spor s Pekingom zbog svojih veza s Tajvanom zbog čega je Kina pokrenula žestoku propagandu kampanju, ekonomske sankcije i diplomatski sukob koji je doveo do toga da Vilnjus napusti svoju ambasadu u Pekingu 15. decembra.

Dok Evropi još uvijek nedostaje kohezivan plan za Kinu, događaji iz 2021. su ohrabrili zvaničnike i vlade iz EU da traže tvrđi stav prema Pekingu, a cijela epizoda predstavlja širu mješavinu diplomatskih prilika i strateških grešaka koje su definisale kinesku politiku od centralne Evrope do južne Azije tokom prošle godine.

Gledajući u 2022. godinu, Kina se sprema da nastavi svoj neujednačen uspon širom Euroazije.

Tenzije između Rusije i Zapada su pomogle razvijanju još toplijih veza Kremlja i Pekinga, dok je haotično povlačenje SAD iz Afganistana koje je dovelo do povratka talibana na vlast, otvorilo vrata novim prilikama koje, međutim, donose i nove rizike.

S druge strane, u narednoj godini se očekuje ključni trenutak u modernoj kineskoj istoriji pošto mnogi predviđaju da će predsjednik Si Đinping ukinuti ograničenja mandata i tražiti vladavinu jednog čovjeka.

S novom godinom razvoja širom svijeta na horizontu, evo pet velikih trendova koje treba pratiti dok Kina produbljuje svoj uticaj širom Euroazije.

Oprezno širenje kineskog bezbjednosnog otiska

Zabrinutost zbog bezbjednosti granica, ekstremističkih grupa i bezbjednosti kineskog osoblja širom centralne i južne Azije porasla je ove godine pošto su talibani u avgustu preuzeli vlasti u Afganistanu, kao i poslije niza napada na kineske državljane koji rade u Pakistanu.

Peking je dugo zabrinut zbog terorizma u regionu, posebno prijetnje ujgurskih ekstremističkih grupa i počeo je da radi na jačanju bezbjednosnih odnosa sa svim svojim susjedima – od centralnoazijskih vlada do talibana – koji povezuju kineski aparat unutrašnje bezbjednosti sa službama drugih zemalja.

"Dosad je (Peking) pokazao da svoje bezbjednosne interese usko posmatra u vezi sa stvarima za koje strahuje da mogu direktno uticati na Kinu", rekao je za RSE Rafaelo Pantuči (Raffaello Pantucci), viši saradnik u londonskom Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (Royal United Services Institute).

Mnoga od ovih partnerstava nastavila su da se razvijaju u 2021.

U oktobru je objavljeno da će Kina finansirati i izgraditi policijsku bazu u Tadžikistanu za tadžikistansko osoblje, a istraga RSE-a je pokazala da kinesko prisustvo u bazi duž afganistansko-tadžikistanske granice nastavlja da se povećava, pri čemu kinesko osoblje čak i patrolira dijelovima granice.

"Kina je pokazala da preferira osjetljiv pristup i da bi željela da se fokusira na izgradnju odnosa (s lokalnim vladama) kako bi rješavala bezbjednosne probleme", rekao je Pantuči. "Veliko je pitanje da li će to što su kineski interesi sve više meta dovesti da Peking razmotri da li treba da ima drugačiju vrstu prisustva na terenu."

Izgleda da će te veze sa službama za sprovođenje zakona i bezbjednosnim agencijama širom regiona nastaviti da se razvijaju u narednoj godini. Peking nastavlja da ulaže u obuku mnogih svojih susjeda i Kina je proteklih godina navodno potpisala 59 sporazuma o ekstradiciji s drugim zemljama.

Nova era za Peking i Moskvu?

Si i ruski predsjednik Vladimir Putin istakli su svoje sve čvršće odnose 15. decembra tokom 90-minutnog video poziva u kojem su nastojali da pokažu jedinstven front usljed pritiska Zapada i na Kinu i Rusiju.

Moskva i Peking nisu formalni saveznici, mada je tokom razgovora Putin rekao da je "novi model saradnje naših zemalja formiran na principima kao što su nemiješanje u unutrašnje stvari i poštovanje interesa jedni drugih", dok je Si zahvalio svom kolegi na "snažnoj podršci naporima Kine da zaštiti svoje ključne međunarodne interese".

Njihovi odnosi postaju sve čvršće s intenziviranjem njihovih rivalstava sa SAD, uz izvođenje zajedničkih vojnih vježbi i čak nuđenjem međusobne političke podrške po nizu pitanja, od Putinove kritike vojne alijanse AUKUS (koju čine Australija, SAD i Velika Britanija) i Sijeve podrške zahtjevu Moskve za bezbjednosnim garancijama da se ograniči uticaj Zapada širom bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Oni su sve bliskiji i iako ne žele da formalizuju savez, sve su spremniji da se međusobno podrže po pitanjima koja ne utiču na onog drugog", rekao je Pantuči.

Koliko će napredovati ovaj odnos ostaje da se vidi, posebno dok Rusija nervozno posmatra sve veći bezbjednosni i politički uticaj Kine širom centralne Azije i dok se regionalni ekonomski modeli obje zemlje – Euroazijska unija koju predvodi Moskva i kineska Inicijative pojas i put – suočavaju s visokim tarifama i problemima u koordinaciji uprkos optimističnoj retorici.

Međutim, budući da tenzije sa Zapadom mogu samo da se povećavaju 2022. godine, treba očekivati da će se Putin i Si još više oslanjati jedan na drugog.

"Vidimo kako se ovaj odnos transformiše u realnom vremenu", rekao je Pantuči. "Moramo da promijenimo naše razmišljanje jer ova dinamika nastavlja da se mijenja i potencijalno postaje nešto trajnije".

Poliranje Pojasa i puta

Za manje od 10 godina, Inicijativa pojas i put pozicionirala je Kinu u centar međunarodnog sistema, s novim prugama i mostovima, optičkim kablovima i 5G mrežama, cjevovodima i lukama koji su pomogli da se proširi finansijski, tehnološki i politički uticaj Pekinga kroz stotine milijardi dolara investicija i projekata od Latinske Amerike do jugoistočne Azije.

Međutim, ovaj spoljnopolitički projekat je u posljednje vreme naišao na mnogo prepreka, uključujući zabrinutost za dugove povezane s kineskim projektima i optužbe za korupciju, nekvalitetne radove, lošu radnu praksu i nebrigu za životnu sredinu. Nivoi investicija takođe su u stalnom padu od 2016. godine, dok je Inicijativa pojas i put počela da pomjera fokus na nove oblasti, kao što su umjetnost i kultura, sistemi e-plaćanja i sateliti.

To je takođe otvorilo vrata za nove konkurentske inicijative iz Japana, SAD i Evropske unije.

"Namjerno je zamišljeno da bude apstraktno i nejasno. Poenta je bila da svaki kineski akter može da dođe i uradi bilo koji projekat i to bi se moglo nazvati dijelom Inicijative pojas i put", rekla je za RSE Niva Jau, viša istraživačica na Akademiji OEBS-a u Biškeku. "Moramo prestati da razmišljamo o tome kao o jednoj stvari, ona se stalno mijenja i na kraju se radi o tome da Kina povećava svoj uticaj u svim aspektima na globalnom nivou."

Gledajući u 2022. godinu, Sijev glavni projekat će nastaviti da se razvija i Jau kaže da već stavlja veći naglasak na meku moć i udvaranje javnom mnijenju kroz pomaganje, medicinsku pomoć, izvoz kineske kulture i stvaranje radnih mjesta, a ne samo na pridobijanje političkih elita.

"Inicijativa pojas i put je sve više usmjerena na javnost. Naravno, to nije uvijek efikasno, ali to nije trenutno važno", rekla je ona. "Ako nastave da ulažu u meku moć i tome posvećuju resurse, na kraju će imati neke rezultate."

Vukovi ratnici će i dalje biti prisutni

Dok Inicijativa pojas i put nastavlja da traga za novim načinima za jačanje globalnog uticaja Kine, Peking će morati da se pozabavi sa sve negativnijim globalnim stavom koji je prošle godine oštetio i kinesku meku moć i diplomatiju.

Pjuovo (Pew) Istraživanje iz junu u pretežno zapadnim, razvijenim zemljama pokazalo je da su nepovoljni stavovi o Kini dostigli nove nivoe, pri čemu je većina ispitanika samo u Grčkoj i Singapuru imala povoljan stav o kineskoj politici.

"Nesporno je da je imidž Kine u lošem stanju i djeluje malo vjerovatno da će se uskoro značajno poboljšati", rekao je za RSE Čarls Danst (Charles Dunst), saradnik Centra za strateške i međunarodne studije.

Pekinška kovid diplomatija, koja je ostvarila neke male pobjede na početku pandemije u zemljama poput Srbije i Italije, od tada je izblijedila.

Kineske takozvane "vukovi ratnici" diplomate, koje su prihvatile agresivan stil napadanja i prisiljavanja vlada, kompanija i pojedinaca koji kritikuju Kinu, nastaviće svoju praksu i čak su u nekim slučajevima zaprijetili da će prekinuti pomoć ili pristup vakcinama i ličnoj zaštitnoj opremi.

Mnogi su takođe širili dezinformacije o porijeklu korona virusa i Peking je počeo da nameće ograničenja i carine na neke od najpopularnijih australijskih izvoznih proizvoda pošto je Kanbera pozvala na istragu o porijeklu COVID-19.

"Zemlje širom svijeta najviše brinu zbog spremnosti Pekinga da koristi ekonomske veze u političke svrhe", rekao je Danst. "Teško je vidjeti da Kina preokreće ovaj trend 2022. godine, imajući u vidu i (Sijeve) jasne preferencije za agresivnu spoljnu politiku i popularni kineski nacionalizam."

Ograničenja trgovine zbog kineske politike 'nula kovida'

Kina je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je nastavila strogu strategiju "nula kovida", koja ponekad podrazumeva zatvaranje čitavih gradova ako se otkrije jedan slučaj. Sada i sa širenjem omikrona soja djeluje da će ta politika biti zadržana.

To je loša vijest za mnoge širom centralne Azije koji se oslanjaju na prekograničnu trgovinu, koja je doživjela nagli pad tokom pandemije zbog rigidnih graničnih kontrola i ograničenja na vrste ljudi i robe kojima je dozvoljeno da uđu u Kinu.

"Kina i centralna Azija imaće mnogo poteškoća u svojim trgovinskim odnosima ne samo u narednoj godini, već i u budućnosti u zavisnosti od razvoja pandemija", rekao je za RSE Temur Umarov, stručnjak za Kinu u centralnoj Aziji u Moskovskom centru Karnegi.

Ogromna većina kineske trgovine s regionom je fokusirana na prirodne resurse, posebno na naftu i gas, ali pritisci na robnu razmjenu usljed kineskih graničnih ograničenja postali su političko pitanje u nekim zemljama.

Vlada Kirgistana je navela da je prioritet ponovno pokretanje neke verzije prepandemijske trgovine i zvaničnici iz Biškeka su razgovarali sa svojim kineskim kolegama i čak predložili novi sistem kako bi teretni kamioni bolje ispunjavali kineske kovid propise.

Budući da će novi sojevi virusa nastaviti da se pojavljuju, kaže Umarov, to ostaje jedina opcija za lokalne vlade.

"Naravno da će to frustrirati centralnu Aziju", rekao je on, "ali u isto vrijeme Kina im je potrebna ekonomski i zato će morati da preduzmu ove dodatne korake i ispregovaraju šta mogu za prekogranični saobraćaj".

Investicioni dogovor je na neodređeno suspendovan u maju poslije razmjene sankcija između Kine i EU zbog kršenja prava Ujgura i i pripadnika drugih muslimanskih manjina u zapadnoj provinciji Sinđang.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG