Linkovi

Putin i Xi potvrdili savezništvo i ponovili tvrdnje o navodnom miješanju Zapada


Vladimir Putin i Xi Jinping tokom virtuelnog razgovora (Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)
Vladimir Putin i Xi Jinping tokom virtuelnog razgovora (Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Rusija i Kina trebalo bi da budu posvećene u odbacivanju miješanja Zapada i odbrani svojih interesa u oblasti bezbjednosti, saglasili su se predsjednici dvije države Vladimir Putin i Xi Jinping tokom video poziva koji su održali.

"Trenutno se određene međunarodne snage pod maskom demokratije i ljudskih prava miješaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije i brutalno gaze međunarodno pravo i priznate norme međunarodnih odnosa", izvijestila je kineska državna novinska agencija Sinhua citirajući kineskog predsjednika, prenosi Reuters.

Njihov susret održan je osam dana pošto su u sličnom formatu razgovarali Putin i američki predsjednik Joe Biden.

Yuri Ushakov, predstavnik Kremlja, izjavio je da je Xi Putinu ponudio podršku u nastojanjima da ostvari, kako je ukazano, obavezujuće bezbjednosne garancije za Rusiju od Zapada. Takođe, kako je prenio Ushakov, Xi je ruskom predsjedniku rekao i da razumije zabrinutost Moskve.

Prema njegovim riječima, dvojica državnika kritikovali su formiranje novih vojnih saveza - poput partnerstva između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država ili pak savezništva Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država.

Tokom razgovora, Putin je rekao da se raduje susretu sa Xijem na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, koje se održavaju u februaru.

Inače, to je događaj kome zvaničnici američke vlade neće prisustvovati zbog, kako je ranije ukazano, zločina počinjenih protiv pripadnika islamske zajednice u zapadnom regionu Xinjiang.

Agencija Reuters navodi da je razgovor dvojice predsjednika prikazao u kolikoj mjeri se Rusija i Kina oslanjaju jedna na drugu u trenutku napetosti njihovih odnosa za Zapadom.

Kina je pod pritiskom zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, a Rusija se nalazi pod optužbama zbog zaoštravanja odnosa prema Ukrajini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG