Linkovi

SAD uvele sankcije Kini zbog represije nad Ujgurima


Predsjednik SAD Joe Biden tokom virtuelnog sastanka sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, 15. novembar 2021.
Predsjednik SAD Joe Biden tokom virtuelnog sastanka sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, 15. novembar 2021.

Američka vlada uvela je restrikcije, na investicije i izvoz, za desetine kineskih kompanija, među kojima je i proizvođač dronova DJI, optužujući ih za saučesništvo u represiji Ujgura, muslimanske manjine, ili za pomaganje vojsci.

Sekretarijat za finansije optužio je DJI i još sedam tehnoloških kompanija da pomažu "biometrijski nadzor i praćenje" Ujgura i dodao ih na spisak entiteta osumnjičenih da su povezani sa kineskom vojskom, a Amerikancima zabranio da trguju njihovim hartijama od vrijednosti.

Bidenova administracija također je zabranila američkim kompanijama da prodaju svoje proizvode kineskoj Vojnoj akademiji za medicinske nauke i njenim istraživačkim institutima za razvoj biotehnologije.

Administracija navodi da Kina koristi biotehnologiju za represiju nad Ujgurima. Kina odbacuje optužbe i tvrdi da je cilj bezbjednosnih mera protiv Ujgura da se spriječi terorizma.

"Biotehnologija i medicinske inovacije mogu da spasu živote. Nažalost, Narodna republika Kina koristi te tehnologije da kontroliše svoje ljude i vrši represiju nad pripadnicima etničkih i verskih manjinskih grupa. Ne možemo dozvoliti da se američki proizvodi, tehnologije i softveri, koji se koriste za medicinu i biotehnološke inovacije, usmjeravaju na upotrebe koje su suprostavljene američkoj nacionalnoj bezbjednosti", saopštila je sekretarica za ekonomiju Gina Raimondo.

Američka administracija nedavno je najavila diplomatski bojkot predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog kineskog "nečuvenog kršenja ljudskih prava i zločina u Šinđangu".

Bijela kuća je također saopštila da podržava dvostranački predlog, usvojen u Kongresu, kojim se zabranjuje uvoz proizvoda iz te provincije, osim ako kompanije ne dokažu da nisu rezultat prinudnog rada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG