Linkovi

Kineska teniserka Peng Šuei promijenila iskaz i negira da je seksualno zlostavljao bivši vicepremijer


Teniserka Peng Šuei nije se pojavljivala u javnosti nekoliko nedelja posle iznetih optužbi
Teniserka Peng Šuei nije se pojavljivala u javnosti nekoliko nedelja posle iznetih optužbi

Kineska teniserka Peng Šuei, koja je nestala na određeno vrijeme iz javnosti, oglasila se izmijenjenim iskazom: da nikada nikoga nije optužila da je seksualno zlostavljao i da su njene objave na društvenim mrežama, u kojima je to iznosila, pogrešno protumačene.

Peng Šuei je zabrinula cijeli teniski svijet kada je u javnost iznijela da je bivši kineski vicepremijer Žang Gaoli seksualno zlostavljao u prošlosti. Poslije te objave, Peng nije bilo u javnosti više od tri nedelje.

"Najprije da razjasnim jednu jako važnu stvar: nikada nisam rekla da me je neko seksualno napao", rekla je Peng u videu koji je objavio singapurski medij.

I to je bila njena prva izjava medijima kako je nestala. Rekla je da je njena objava na mreži Veibo, koja je kao kineski Tviter, brzo uklonjena i da je riječ o "privatnoj stvari". Dodala je i da ljudi nisu dobro razumjeli njen post, ali nije iznosila detalje o tome.

Rekla je i da boravi u svom domu u Pekingu bez ikakvog nadzora. Pitanja o Žangu joj nisu postavljana, niti ga je ona pominjala.

Reuters nije uspio da dobije komentar Peng Šuei.

Ženska tensika asocijacija (WTA) je ranije saopštila da će ukinuti turnire u Kini zbog brige za Peng Šuei, a sada je pozvala na nastavak istrage.

"Dobro je vidjeti Peng Šuei u javnosti i nadamo se da je ona dobro. Ipak, kao što smo i ranije naglašavali, ovakva pojavljivanja ne umanjuju brigu WTA da je ona zaista dobro i da može da komunicira bez cenzure. Pozivamo na istragu o navodima o seksualnom zlostavljanju".

Kina nije odmah reagovala na prvu objavu Peng, ali je poslije reakcije WTA saopštila da se "protivi politizaciji sporta".

Žang Gaoli se nije oglašavao.

U jeku ovog skandala, Peking se sprema da bude domaćin Zimskih olimpijskih igara, koje će neke zemlje - poput SAD - bojkotovati na diplomatskom nivou, zbog optužbi da Kina krši ljudska prava Ujgura.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG