Linkovi

Transparency International BiH: Stranačka oglašavanja i skupovi koštali najmanje 8 miliona maraka


Predizborni plakati u Sarajevu, septembar 2018.
Predizborni plakati u Sarajevu, septembar 2018.

Stranke su očekivano rastrošne u predizbornoj kampanji, a analiza Transparency International BiH pokazuje da je potrošeno najmanje osam miliona maraka na oglašavanja i skupove.

Devet stranaka potrošilo je najmanje dva miliona maraka na medijska oglašavanja, preliminarni su nalazi Transparency International BiH.

SDS, SNSD i SDA se izdvajaju po potrošnji za televizijsko oglašavanje i u štampi. Ove tri stranke su za tu namjenu potrošile više od milion maraka. Na vrhu je SDS, sa potrošenih 430.000 maraka. Slijedi SNSD koji je izdvojio 380.000 maraka, zatim SAD sa potrošenih 310.000 maraka.

Preostalih šest stranaka (DNS, Ujedinjena Srpska, PDP, Savez za pobjedu, SBB, SDP) ukupno su potrošile oko milion maraka.

„U ove iznose nisu uključeni troškovi vanjskog oglašavanja, bilborda, plakata i letaka, za koje prema procjenama tokom ranijih kampanja, stranke utroše i do 4 miliona KM, kao ni oglašavanje putem društvenih mreža i online medija, koje je u ovoj izbornoj kampanji bio najdominantniji vid oglašavanja, a za koji je nemoguće utvrditi utrošene iznose”, saopšio je Transparency International BiH.

Ivana Korajlić iz Transparency International BiH podsjeća da stranke kao glavne prihode prijavljuju novac dobiven iz budžeta.

Analizirajući predizborne skupove, ova organizacija je utvrdila da su stranke, njih deset, na skupove potrošile najmanje dva miliona maraka.

Najviše predizbornih skupova organizovao je SNSD, ukupno 87. Slijedi DNS sa 70 skupa i SDS sa 65 skupa. HDZ BiH spada u red stranaka koje su organizovale najmanje predizbornih skupova.

Ova organizacija je primjetila i da su funkcioneri koristili svoj položaj u predizbornoj kampanji kako bi promovisali stranku i kandidate.

Prema monitoringu ove organizacije, najviše aktivnosti su imali predsjednik RS Milorad Dodik i premijerka RS Željka Cvijanović, te član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

„Milorad Dodik imao je 51 funkcionersku aktivnost u kampanji, dok je u istom periodu prošle godine imao samo 9. Na isti način Dragan Čović imao je 42 akivnosti u poređenju sa 22 u septembru 2017. godine”, kažu u Transparency International BIH.

XS
SM
MD
LG