Linkovi

Tramp zaoštrio napade na istragu o ruskom miješanju u izbore na kojima je pobjedio


Sekretarijat za pravosuđe proširiće internu istragu o tome da li je odluka Federalnog istražnog biroa da počne da istražuje rusko miješanje tokom predsjedničkih izbora 2016. godine bila na bilo koji način politički motivisana. Predsjednik Donald Tramp sastao se u ponedeljak sa zvaničnicima sekretarijata nakon što je na Tviteru ustvrdio da je FBI postavio doušnika u njegovoj kampanji. Riječ je o najnovijem u nizu Trampovih sve oštrijih napada na istragu Rusije, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Predsjednik Tramp prisustvovao je u ponedeljak ceremoniji polaganja zakletve nove direktorke CIA-e Đine Haspel.

“Niko nije kvalifikovaniji od vas i uradićete fantastičan posao. Hvala vam.”

Međutim, očigledno je da je predsjednik i dalje usredsređen na istragu Rusije, s obzirom na to da je dan ranije tvitovao da bi Sekretarijat za pravosuđe trebalo da istraži da li je politika bila jedan od faktora u njenim ranim fazama. Riječ je o najnovijem u nizu Trampovih napada na istragu koja je bacila sjenku nad Trampovom administracijom već više od godinu dana.

“Zaposlenost je na najvišem nivou ikada. Ali mi i dalje slušamo o lažnom lovu na vještice u vezi sa Rusijom. Samo o tome slušamo. Svi vodimo bitke, ali ja to volim da radim. Zaista je sramno šta se događa našoj zemlji”.

Pojedini Republikanci traže od Sekretarijata za pravosuđe da objavi više informacija o početku istrage Rusije, uključujući i određene izvore. Međutim, direktor FBI-aja Kristofer Rej prošle nedelje je upozorio Kongres da to ne radi.

Direktor FBI Kristofer Rej svedoči u Kongresu
Direktor FBI Kristofer Rej svedoči u Kongresu

Svi mi u obavještajnoj zajednici razumijemo da izvori i metode moraju da budu zaštićeni. Dan kada ne budemo mogli da zaštitimo ljudske izvore je dan kada će Amerikanci biti manje bezbjedni”.

Trampove sve oštrije napade komentarisale su i demokrate, među kojima i njihov lider u Senatu Čak Šumer.

“Svi bi trebalo da budemo užasnuti zbog kampanje blaćenja koju predsjednik i njegovi saveznici vode na godišnjicu postavljenja Malera”.

Napadi na istragu Rusije, od strane predsjednika i njegovih saveznika, su bez presedana, kaže pravni ekspert Pol Šif Berman.

“Veoma je opasno podrivati naše ključne agencije za sprovođenje zakona i njihovu nezavisnost”.

Kampanji za diskreditaciju Rusije doprinosi i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani koji se nedavno pridružio Trampovom pravnom timu.

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani
Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani

“Prije svega, on je nevin. Nema osobe u svijetu koja misli da je kriv za dosluh sa Rusijom.”

Đulijani istovremeno vodi pravnu i političku bitku, smatra analitičar Dejvid Ejbraham.

“Nema sumnje da je strategija da se proces odvija na kablovskoj televiziji, a ne u sudnici koja ima ozbiljne pravne posljedice”.

Đulijani je nagovijestio da bi istraga mogla da bude okončana do septembra, što Malerov tim još nije potvrdio, kao ni da li je predsjednik pristao na razgovor sa specijalnim tužiocem.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG