Linkovi

Nakon Muellerovog izvještaja Trump napada medije


Predsjednik SAD Donald Tramp
Predsjednik SAD Donald Tramp

Predsjednik Donald Trump i njegovi politički saveznici slave poslije objavljivanja izvještaja specijalnog tužioca Roberta Malera u kojem je navedeno da nisu pronađeni dokazi o dosluhu Trumpove predsjedničke kampanje 2016. i Rusije.

Trump je u utorak na Twitteru ponovo žestoko napao američke medije koje, kako je naveo, osuđuju širom svijeta zbog načina na koji su izvještavali o "obmani o saradnji sa Rusijom". Takođe ih je nazvao neprijateljem naroda i "pravom opozicijom". Za Malerovu istragu rekao je da je "lov na vještice", da je sramno to što se dogodilo i da ne bi trebalo dozvoliti da se to ponovi.

Tokom sastanaka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Bijeloj kući u ponedjeljak, predsjednik Trump je izrazio gnjev povodom upravo završene istrage o miješanju Rusije u izbore.

“Reći ću vam. Volim ovu zemlju. Volim je isto toliko koliko volim porodicu, zemlju, Boga. Medjutim, ono što su oni uradili je bio lažni narativ i užasna stvar. Nikada ne smijemo dozvoliti da se to desi još jednom predsjedniku.”

Uprkos ljutnji, Trump će vjerovatno ove nedelje slaviti pošto je istraga specijalnog tužioca Roberta Malera pokazala da nije bilo dokaza o dosluhu izmedju Rusije i Trampove kampanje 2016. uključujući samog predsjednika. Medjutim, Maler je bio manje definitivan povodom toga da li je predsejdnik ometao pravdu.

Sekretar za pravosudje Vilijam Bar je donio odluku da ne postoji dovoljno dokaza da se podigne optužnica, ali je takodje naveo Malerov zaključak da nije oslobodio Trumpa odgovornosti po pitanju ometanja pravde. Trumpovi saveznici, uključujući portparolku Bijele kuće, Saru Hakabi Sanders, u ponedjeljak su napali medije.

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar
Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar

“Ne samo da su izvještavali i širili klevetničke i maliciozne laži već su se nadali da će oboriti predsjednika Sjedinjenih Država.”

Još jedan odlučan branilac predsjednika, republikanski senator Lindzi Grejem, rekao je da je vrijeme da zemlja krene naprijed.

Ima nekih ljudi koji nikada neće prihvatiti Malerov izvještaj, niti ono što ja kažem niti ono što Vilijam Bar kaže. Medjutim, u skladu sa svim razumnim standardima, Maler je u potpunosti istražio Trumpovu kampanju.”

​Opozicione demokrate žele da znaju više o Malerovom fokusu na ometanju pravde. Takođe zahtijevaju objavljivanje cjelokupnog Malerovog izvještaja. Predsjednik Odbora za pravosudje u Predstavničkom domu Džerold Nadler kaže:

Više pitanja nego odgovora posle Malerovog izveštaja

“Njegovi zaključci postavljaju više pitanja nego što pružaju odgovora imajući u vidu činjenicu da je Maler otkrio dokaze koji, po njegovim riječima, ne oslobadjaju predsjednika odgovornosti.”

Malerova odluka da ne iznese stav o ometanju pravde je značajna kaže, bivši federalni tužilac Prit Bharara.

“Bio je to veoma tijesan slučaj. Bob Maler je odlučio da se ne izjasni o tome da li bi ili ne trebalo da bude podignuta optužnica, a to činite samo ako postoje znatni dokazi o opstrukciji.”

Pitanje koje ostaje neriješeno povodom predsjednikovog ometanja pravde bi moglo da bude jedna od tema kampanje demokratskih predsjedničkih kandidata, poput senatora Bernija Sandersa.

“Želim da vidim cjelokupan izveštaj jer niko, posebno ne ovaj predsjednik, nije van zakona. “

Trump je još uvek suočen sa istragom Kongresa i tužilaca u Njujorku. Medjutim, izvještaj specijalnog istražitelja jasno daje Trumpu politički podstrek i čini njegov opoziv gotovo nemogućim kaže Leri Sabato.

“Lako je zagovarati opoziv. Ali je jako teško ili gotovo nemoguće zapravo postići opoziv i osudu.

Trump sada računa na ovaj politički podstrek koji mu je pružio Malerov izvještaj dok se sprema za kampanju uoči trke za reizbor naredne godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG