Linkovi

Trump potvrdio sporo povlačenje iz Sirije


Predsjednik Donal Trump
Predsjednik Donal Trump

Predsjednik SAD Donald Trump je ponedjeljak potvrdio da će povlačenje američkih trupa iz Sirije biti "sporo" kako je to u nedjelju, nakon razgovora sa njim u Bijeloj kući objavio republikanski senator Lindsey Graham, uz ponavljanje stava o tome da su uspjeli u borbi protiv "Islamske države" kao opravdanju za odluku o povlačenju.

"Da je bilo ko drugi osim Donad Trump uradio ono što sam ja uradio u Siriji, koja je bila pretprani haos kada sam ja postao predsjednik, bili bi nacionalni heroji. 'Islamska država' je praktično nestala, polako ćemo vraćati naše vojnike kući da bi bili s porodicama, istovremeno se boreći protiv ostataka 'Islamske države'...", naveo je Trump na Twitteru.

On je nedavno objavio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika koji se nalaze na sjeveru Sirije, što je potez koji su mnogi kritikovali i što je izazvalo ostavku ministra odbrane Jima Mattisa. Te trupe, suštinski specijalne snage, tamo su se borile protiv "Islamske države" i obučavale lokalne borce u područjima koja su nekada držali militanti.

Nova Trumpova objava dolazi u trenutku kada je njemu blizak republikanski senator Lindsey Graham, koji povlačenje takođe smatra greškom, juče rekao da je dobio "uvjeravanja" od predsjednika.

"Predsjednik zna da je potrebno završiti posao. Usporićemo stvari na inteligentan način", naveo je Graham po izlasku sa sastanka sa Trumpom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG