Linkovi

Trump ne odustaje od zida, prijeti novo zatvaranje vlade


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik Trump ponovo je izrazio riješenost da sagradi zid duž južne granice sa Meksikom, navodeći da će to uraditi „na ovaj ili onaj način“ čak i ako mu Kongres ne odbori sredstva za izgradnju.

Trump je u četvrtak rekao i da sumnja da će predstavnici dvije stranke u Kongresu pronaći kompromisno rješenje o finansiranju granične bezbjednosti, dok je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi istakla da u prijedlogu o kojem raspravljaju pregovarački timovi nema novca za Trumpov zid. Ako pregovarači ne nađu rješenje do 15. februara, prijeti novo zatvaranje vlade.

Vladini radnici vratili su se na posao u Washingtonu poslije najdužeg zatvaranja u američkoj istoriji. Pogodjene agencije su ponovo otvorene pošto se predsjednik Trump dogovorio sa opozicionim demokratama da rade na pronalaženju kompromisnog rješenja o zaštiti granice. Trump je preko Twittera uputio novo upozorenje da rješenje mora da uključi sredstva za zid na granici, a to je obećao i kada je saopštio da se vlada privremeno otvara.

"Ili će se vlada ponovo zatvoriti 15. februara ili ću iskoristiti svoja zakonska i ustavna ovlašćenja da reagujem na ovu krizu.”

Republikanci, pa i njihov lider u Senat Mitch Mcconell, nisu mnogo raspoloženi za novo zatvaranje.

"Ne volim zatvaranja vlade, mislim da nisu nikome u interesu i da treba da se izbjegavaju.”

Ankete su pokazale da javnost u najvećoj mjeri krivi Trumpa i republikance za zatvaranje vlade, što voli da napomene lider demokrata u Senatu, Chuck Schumer.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer
Lider demokrata u Senatu Čak Šumer

"Nadam se da je to lekcija predsjedniku Trumpu i svim mojim republikanskim kolegama – bez zatvaranja vlade! Predsjednik Trump se opekao i nadam se da neće to ponoviti.”

Nekoliko anketa pokazuje da je predsjednikov rejting popularnosti pao ispod nivoa od 40 procenata kako se kriza u Washingtonu nastavljala, što bi Trumpu moglo da nanese dugoročnu štetu, smatraju analitičari kao što je Eleine Keymark.

"Čini mi se da smo došli do prekretnice. Predsjednik je veoma loše procjenio kakve će posljedice imati zatvaranje vlade za obične ljude. Niko u njegovoj Bijeloj kući nije zaista jasno shvatio koliko je važno funkcionisanje vlade za cijelu američku ekonomiju.”

Neke Trumpove pristalice se nadaju da je predsjednik izvukao pouku i očekuju da će se oporaviti, a među njima je bivši guverner Chris Christie.

"On je neustrašiv, kao rijetko koji političar koga sam ja vidio u životu. To je sve dobro. Ali kada reagujete impulsivno a ponekad nemate plan, kao što mislim da je bilo u slučaju zatvaranja vlade, ne završi se dobro.”

S obzirom na to koliko je nepopularno zatvaranje vlade, mnoge Trumpove pristalice očekuju da će predsjednik proglasiti vanredno stanje na granici da bi dobio sredstva za izgradnju zida ukoliiko Kongres ne uspije da pronađe kompromis. Predizborno obećanje o zidu je jednostavno suviše važno – smatra analitičar John Fortier.

"To je bio njegov slogan u kampanji. Ne želi da izgleda kao da je potpuno kapitulirao a zbog toga je veoma teško pronaći kompromis.”

Pristalice Donalda Trampa na skupu u Kaliforniji
Pristalice Donalda Trampa na skupu u Kaliforniji

S druge strane, Trump bi mogao da smanji sopstvene šanse za reizbor ako se koncentriše isključivo na to da zadovolji svoju bazu birača, smatra Eleine Keymark.

"U dvije godine mandata nije pokušao da proširi bazu. To je katastrofa za jednog predsjednika jer je neizbježno da se dio baze istopi.”

Najbolja prilika za predsjednika da ponovo iznese svoje argumente o zidu na granici biće u utorak, kada održi govor o stanju nacije u Kongresu koji će prenositi glavne televizijske stanice.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG