Linkovi

Američki mediji: Lekcije za Trumpa nakon "užasnog" petka


Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) se pokušava oporaviti od jednog od najtežih dana dosadašnjeg mandata, nakon što je u petak nakon više od mjesec dana pristao na otvaranje vlade bez ispunjenja njegovog glavnog uslova, sredstava za gradnju zida na granici sa Meksikom, a FBI je uhapsio dugogodišnjeg saradnika u okviru istrage o uticaju Rusije na predsjedničke izbore, pišu američki mediji.

Odjeci Nixona

“Trump pokušava da se oporavi nakon užasnog dana koji je naštetio njegovom predsjedničkom mandatu”, napisao je Stephen Collinson za CNN, analizirajući politička dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama s kraja prošle sedmice.

“Iako je od svih dosadašnjih “drama i teško shvatljivih kontroverzi” teško identifikovati Trumpov najgori dan u uredu”, Collinson piše da bi dešavanja od petka istorija mogla opisati kao prekretnicu – dan kada je “predsjednik doživio ponižavajući poraz po pitanju privremenog zatvaranja vlade, i kada je tim FBI-a, predvođen Robertom Mulerom (Mueller), oborio njegovog političkog čarobnjaka, Rodžera Stouna (Rogera Stone).”

CNN navodi kako je Trump učinio suprotno od onog za što je govorio da nikada neće učiniti a što je “otuđilo njegove navijače iz desničarskih medija” – Trump je, ne obezbijedivši finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom, pristao na ponovno otvaranje vlade na tri sedmice, kako bi mogao pregovarati s demokratama o bezbjednosti granica.

“Njegove šanse da ih natjera na finansiranje izgradnje zida čine se manjim nego ikada”, piše CNN i dodaje kako je Trump već u subotu pokušao popraviti štetu – twittom: “Dvadest i jedan će brzo proći. Pregovori sa demokratama će početi odmah. Neće biti lako napraviti dogovor, jer su obje strane ‘veoma ukopane’... Gradićemo Zid!"

CNN, između ostalog, podsjeća na izjavu koju je republikanski senator Lindsey Graham dao za Fox News ranije ovog mjeseca, rekavši da bi Trumpovo odustajanje “značilo kraj njegovog predsjedavanja”, te ističe kako upravo ovaj komentar opisuje izazov koji se sada nalazi pred Trumpom u borbi da povrati svoj autoritet, te dodaje da bi “predsjednik, koji se jednog dana može suočti s opozivom, morao biti uznemiren činjenicom da je šest republikanaca – vodeći računa o političkim, a ne predsjedničkim interesima – u četvrtak zajedno sa demokratama glasalo za ponovno otvaranje vlade".

CNN piše kako je “ruski oblak, koji obavija Trumpa tokom svakog dana njegovog mandata, još više potamnio”, te naglašava da su događaji od prošlog petka dovele u pitanje Trumpovu političku metodologiju zasnovanu na prozivkama, nasilničkim taktikama i improvizaciji – naročito kada su u pitanju metode koje je koristio za osvajanje vlasti, što je na koncu iznjedrilo “rusku istragu”. Iako su optužnice i hapšenja Trumpovih saradnika toliko česte da skoro i nisu vijest, u petak su, podsjeća CNN, dvojica Trumpovih saradnika odgovarala pred sudijama – Paul Manafort, bivši šef Trumpove predizborne kampanje, bio je u sudnici u Vašingtonu (Washington), dok je Roger Stone, s lisicama na rukama, stajao pred sudijom na Floridi.

“Ako je u petak bilo ikakve prijatnosti za predsjednika, onda bi to mogao biti Stounov prkos, budući da je dugogodišnji politički operativac bio nepokolebljiv ističući kako ne bi slijedio put ostalih saradnika koji su se okrenuli nagodbama protiv predsjednika”. CNN zaključuje kako je moguće da je Trump uživao u cirkuskoj atmosferi nakon saslušanja Stuona, kada je on pred okupljenima ispred zgrade suda podigao obje ruke i prstima pokazivao znak “V za pobjedu”.

“Ipak, njegovo podsjećanje na poznatu fotografiju Ričarda Niksona (Richard Nixon), koji u poniženju napušta Bijelu kuću, možda i nije najbolji predznak za trenutnog predsjednika – na jedan od njegovih najcrnjih dana”, napisao je Stepen Collinson za CNN.

Roger Stone reacts as he walks to microphones after his appearance at Federal Court in Fort Lauderdale, Florida, U.S., January 25, 2019
Roger Stone reacts as he walks to microphones after his appearance at Federal Court in Fort Lauderdale, Florida, U.S., January 25, 2019

Stounovi elektronski uređaji

Iako mnogi vjeruju da je hapšenje Rodžera Stouna znak da istraga specijalnog savjetnika Roberta Mulera o vezi Trumpovog predizbornog štaba i Rusije ulazi u završnu fazu, Njujork tajms (The New York Times) piše kako postoje naznake da cilj hapšenja nije bio Stoun, već njegovi elektronski uređaji, te da je istraga tek došla do tačke zagrijavanja.

Hapšenje Stouna u ranim jutarnjim satima pokazalo je da FBI nije imao samo nalog za hapšenje, već je izvršavao i nalog za pretres, jer je prema izvještajima primijećeno kako federalni agenti iz stana iznose hard-diskove i druge dokaze.

“Način i vrijeme hapšenja – u najranijim satima koje krivični postupak dozvoljava – ukazuju na mjere opreza za sprječavanje uništenja dokaza: inače ne bi imalo smisla slati desetak agenata da hapse 60-ogodišnjaka prije svitanja”, piše NYT.

Sama optužnica tereti Stouna za pokušaj uticaja na svjedoke, ometanje pravde te davanje lažnih izjava Kongresu - što uz malo mašte pokazuje šta Muler zapravo traži. Specijalni savjetnik je vjerovatno zainteresovan za Stounovu komunikaciju sa zvaničnicima Trumpove kampanje 2016., ali i za njegove kontakte s Gucciferom 2.0 – osobom za koju američke obavještajne službe sumnjaju da je djelovala ispred ruskih službi koje su hakovale servere Demokratske stranke.

Stoun je priznao da je imao kratku razmjenu sa "Gucciferom“ preko privatnih Twitter poruka, ali bi pretraživanje Stounovih uređaja moglo biti jedini pouzdan način da specijalni savjetnik Muler otkrije da li je razgovor nastavljen na "sigurnijoj liniji". S obzirom na to da jedan uređaj može lako da sadrži više hiljada poruka, moguće je da će Muler doći do novih tragova i novih pitanja za svjedoke, ali i da će za istragu trebati još vremena, piše New York Times.

House Speaker Nancy Pelosi of California, accompanied by House Democratic members, listens to a reporter's question after signing a deal to reopen the government on Capitol Hill in Washington, Jan. 25, 2019.
House Speaker Nancy Pelosi of California, accompanied by House Democratic members, listens to a reporter's question after signing a deal to reopen the government on Capitol Hill in Washington, Jan. 25, 2019.

“Počnete s perom sve dok ne dođete do malja”

Prošlosedmični Trumpovom poraz mediji označavaju i kao pobjedu nove predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), pa tako ​Vašington post (The Washington Post) piše kako je prvi njihov obračun počeo tako što je on javno propitivao njenu političku održivost, a završio njenom neospornom pobjedom vrativši joj reputaciju zakonodavnog eksperta.

U razgovoru s grupom novinara prošlog petka, Pelosi je objasnila svoju strategiju: “Počnete s perom sve dok ne dođete do malja”.

List navodi kako su tokom proteklih sedam sedmica, koliko je vlada bila zatvorena, zvaničnici Trumpa i Bijele kuće, po svemu sudeći, pogrešno procijenili podršku koju je Pelosi imala od demokrata, ali i njenu odlučnost da se čvrsto suzdrži od finansiranja graničnog zida.

”Zaista, nisu sve demokrate dijelili stav Nensi Pelosi da je izgradnja zida 'nemoralna', ali je ona uspjela držati razdijeljene demokrate fokusiranim na jednostavnu poruku: Neće biti pregovora o zidu sve dok je vlada zatvorena.”

WP ističe kako je Pelosi sve vrijeme slijedila svoj vlastiti savjet: 'Ne ulaziti u jamu s Trampom’ pokazujući svoje poštovanje, ako ne prema predsjedniku, onda prema predsjedništvu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG