Linkovi

Vlada SAD i dalje zatvorena - ima li pomaka u pregovorima o budžetu?


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Dijelovi američke vlade zatvoreni su već peti dan.

Kongres ponovo zasjeda u četvrtak, a predsjednik Trump i demokrate nastavljaju bitku oko finansiranja rada vlade, koja je povezana sa Trumpovim insistiranjem da u istom zakonskom paketu Kongres odobri izdvajanje pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

“Sramota je šta se dešava u ovoj zemlji. Mimo toga, svima želim srećan Božić”, rekao je predsednik Donald Trump.

Liderka manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi izjavila je za dnevnik USA Today da Trump koristi taktiku širenja straha kako bi dobio podršku za svoj zid.

Predsjednik je takođe, bez ikakvog dokaza, iznio tvrdnju da mnogi od oko 400.000 federalnih radnika koji su primorani da rade bez plate tokom praznika – podržavaju njegov cilj.

“Mnogi od tih radnika su mi rekli ili poručili – ostanite dosljedni dok ne dobijete sredstva za zid. Ti federalni radnici žele zid.”

Jedan od federalnih radnika je Rekvon Snajder – vladin radnik pod ugovorom koji ima porodicu i ne zna kada će dobiti sljedeću platu.

“Bezbjednost na granici je važna, ali ovo sve izgleda kao iznuđivanje i ucjena jer smo mi tu taoci. Ako vam je Amerika glavni prioritet svakako treba da nas pustite da se vratimo na posao”, rekao je on.

Neizvesnost doprinosi brigama na Wall Streetu. Do sada je ovo bio najgori decembar za berzu od Velike depresije, kaže novinarka TV ABC Rebecca Jarvis​.

“Ako sada pogledate ekonomiju u smislu svakodnevnog života – stvari stoje dobro. Stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u 49 godina. Ali ako razmišljamo o 2019, većina ekonomista ne očekuje da se taj pozitivan utisak prenese na sljedeću godinu”, kaže ona.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Kevin Hassett istakao je da će pozitivni podaci o prodaji tokom praznika dovesti do toga da berzanski indeksi ponovo porastu.

XS
SM
MD
LG