Linkovi

Kongres zasjeda, ima li šanse da vlada bude otvorena?


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Vlada SAD djelimično je zatvorena već šesti dan. Iako Kongres danas ponovo zasjeda, male su šanse da će demokrate i republikanci uspjeti da se dogovore oko budžeta.

Republikanski lideri u Predstavničkom domu ij su članove da ne očekuju nikakvo glasanje tokom dana, odnosno da će im glasanje biti najavljeno 24 sata unaprijed.

Senat bi, po rasporedu, trebalo da raspravlja o budžetu, ali je pitanje koliko će senatora biti prisutno s obzirom na to da su mnogi otputovali zbog praznika.

Predsjednik Donald Trump insistira na 5 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, čemu se protive demokrate koje su spremne da za bezbjednost granice izdvoje 1,3 milijarde dolara.

Tramp je na Twitteru upitao "da li su demokrate konačno shvatile da je Americi očajnički potrebna jača bezbjednost granice i zid" i tvrdio da su "većina vladinih radnika koje ne rade zbog zatvaranja vlade demokrate".

Predsjednik takođe kaže da će zatvaranje vlade trajati koliko god da je potrebno, odnosno dok se ne odobre sredstva za zid. Nije želio da kaže da liće možda da popusti i prihvati manju sumu novca za bezbjednost granice.

Demokrate u Kongresu kažu da Trump vodi zemlju u haos.

"Predsjednik želi da vlada bude zatvorena, ali ne zna kako da se iz toga izvuče", rekli su lideri demokrata u Kongresu.

O kojem god rješenju da se dogovore demokrate i republikanci, moraće da ga odobri Kongres i potom potpiše predsjednik.

Situaciju dodatno komplikuje i to što od nove godine demokrate preuzimaju Predstavnički dom, dok Senat ostaje republikanski.

"Federalni radnici su protiv zatvaranja vlade"

Predsjednik Trump je ranije izjavio kako federalni radnici podržavaju zatvaranje vlade i njegov zahtjev da se odobri 5 miljardi dolara za zid.

Ali, Američka federacija zaposlenih u vladi, najveći sindikat federalnih radnika, saopštava da "federalni radnici žele da se vrate na posao, da se protive zatvaranju vlade kao načinu za ostvarivanje političkih ciljeva".

"Nije reč o zidu, nego o 800 hiljada pravih ljudi sa porodicama i računima koji čekaju da budu plaćeni", saopštio je predsednik Federacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG