Linkovi

Trump najavio uvođenje ratnog zakona u borbu protiv coronavirusa


Predsjednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik SAD Donald Trump povukao je potez da se ubrza prozivodnja očajnički neophodne medicinske opreme za borbu protiv pandemije koronavirusa i pojasnio da je procjena sekretara za finansije Stivena Mnučina da bi nezaposlenost u Americi mogla da dostigne 20 odsto - najgori mogući scenario.

U nastojanju da se suprotstavi virusu, za koji je inicijalno tvrdio da ne predstavlja veliku opasnost , Trump je saopštio da će aktivirati Zakon o odbrambenoj proizvodnji, koji dozvoljava vladi da ubrza proizvodnju maski, respiratora, ventilatora i druge neophodne opreme.

"Porazićemo ovog nevidljivog neprijatelja", rekao je Trump, navodeći da ga je kriza koja je zahvatila zemlja praktično učinila "predsjednikom u doba rata".

Trump je takođe najavio da će aktivirati još jedan zakon, koji će omogućiti američkim vlastima da vrate migrante koji pokušavaju da pređu južmnu granicu SAD ilegalno. Granica neće biti zatvorena, dodao je Trump.

Trump je rekao da će jedan brod-bolnica biti poslat u teško pogođeni New York da pomogne ljudima ugroženim zbog ove zaraze, a da će drugi takav brod biti razmješten na zapadnu obalu SAD.

Trump je branio to što opisuje koronavirus kao "kineski virus", iako su neki Amerikanci zabrinuti da se radi o uvredi na etničkoj osnovi.

"To nije rasistički, uopšte nije. Virus je došao iz Kine", rekao je Trump o bolesti, koja jeste potekla iz kineske pokrajine Vuhan.

Prognoza stručnjaka je da će se broj ljudi koji je zaražen u svih 50 američkih država i prijestonici Vašingtonu, a trenutno iznosti više od 7.200, uz 120 smrtnih slučajeva, dramatično povećati u narednih četiri do pet dana.

“Virus se širi brzo. Veoma je zarazan”, rekao je Trump.

Berza u slobodnom padu

Dok se Trump obraćao javnosti, vodeći berzanski indeksi na Wall street, nastavili su da padaju. Industrijski prosek Daw Jones izgubio je više od sedam odsto svoje vrijednosti i vratio se na nivo na kojem je bio na dan kada je Trump preuzeo položaj u januaru 2017. godine.

Četvrti put u posljednje dvije nedjelje trgovina akcijama na berzi obustavljena je na 15 minuta, kada je sunovrat još jednog od vodećih indeksa S&P 500, "uključio" mehanizme zaštite.

“Vratićemo se, vrlo, vrlo brzo", iznio je svoje predviđanje predsjednik Trump

“Svi treba da ostanemo mirni”.

Međutim, indeksi su nastavili da padaju i po završetku Trumpovog brifinga za novinare.

XS
SM
MD
LG