Linkovi

Kina protestuje zbog Trumpovog tvita o "kineskom virusu"


Kina je izrazila snažno protivljenje nakon što je predsjednik Donald Trump upotrijebio izraz „kineski virus “ govoreći o novom koronavirusu koji se proširio na više od 150 zemalja širom svijeta.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da Trumpov jezik “stigmatizuje” Kinu.

Trump je u ponedeljak tvitovao: “SAD će snažno podržati sektore kao što je avio-saobraćaj i druge, koji su posebno pogođeni kineskim virusom.”

Kvalifikaciju je ponovio i u utorak, kada je napisao da nisu "sve američke države podjednako pogođene "kineskim virusom".

Prošle nedjelje, Tramp je podijelio tuđi tvit u kojem je koronavirus nazvan “kineski virus”.

Na nedavnom pretresu u Kongresu, na pitanje da li je “apsolutno pogrešno i neodgovarajuće” da predsjednik koristi takav jezik, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild je odgovorio “jeste”.

Kina je bila prva faza, Južna Koreja i Iran su bili druga faza, zajedno sa Italijom i sada cijelom Evropom”, rekao je Redfild.

Svjetska zdravstvena organizacija naziva novi koronavirus – COVID-19. Kada je ime saopšteno, šef SZO Tedros Adanom Gebrejsus rekao je da je cilj takve oznake da se “spriječi upotreba drugih imena koja bi mogla da budu netačna ili stigmatizujuća.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG