Linkovi

Kina protestuje zbog Trumpovog tvita o "kineskom virusu"


Kina je izrazila snažno protivljenje nakon što je predsjednik Donald Trump upotrijebio izraz „kineski virus “ govoreći o novom koronavirusu koji se proširio na više od 150 zemalja širom svijeta.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da Trumpov jezik “stigmatizuje” Kinu.

Trump je u ponedeljak tvitovao: “SAD će snažno podržati sektore kao što je avio-saobraćaj i druge, koji su posebno pogođeni kineskim virusom.”

Kvalifikaciju je ponovio i u utorak, kada je napisao da nisu "sve američke države podjednako pogođene "kineskim virusom".

Prošle nedjelje, Tramp je podijelio tuđi tvit u kojem je koronavirus nazvan “kineski virus”.

Na nedavnom pretresu u Kongresu, na pitanje da li je “apsolutno pogrešno i neodgovarajuće” da predsjednik koristi takav jezik, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild je odgovorio “jeste”.

Kina je bila prva faza, Južna Koreja i Iran su bili druga faza, zajedno sa Italijom i sada cijelom Evropom”, rekao je Redfild.

Svjetska zdravstvena organizacija naziva novi koronavirus – COVID-19. Kada je ime saopšteno, šef SZO Tedros Adanom Gebrejsus rekao je da je cilj takve oznake da se “spriječi upotreba drugih imena koja bi mogla da budu netačna ili stigmatizujuća.”

XS
SM
MD
LG