Linkovi

Obamina reforma zdravstva - ili do nedjelje, ili nikad?


Obamina reforma zdravstva - ili do nedjelje, ili nikad?
Obamina reforma zdravstva - ili do nedjelje, ili nikad?

Ako se reforma sada ne izglasa, to bi za administraciju Baracka Obame imalo katastrofalne posljedice – tvrdi jedan analitičar iz washingtonskog Instituta Brookings

List New York Times piše da je predsjedniku Obami ostalo do nedjelje da kroz Kongres 'progura' reformu zdravstva. Predsjednik je, naime, na tri dana odgodio put u Indoneziju i Australiju, kako bi dodatno lobirao članove Kongresa, tako da je nadolazeća nedjelja postala svojevrsni 'biti ili ne biti' kada je u pitanju reforma američkog zdravstva. Što je najgore po Bijelu kuću, Obama mora lobirati kongresnike i senatore iz vlastite stranke – piše newyorški list. Barack Obama zato sada obilazi američku unutrašnjost te nagovara građane da i oni izvrše pritisak na svoje predstavnike u Kongresu. Jučer je bio u Strongsvilleu, predgrađu Clevelanda u Ohiou. Kako je u sat-dva teško sažeti osnovne značajke zakona koji se prostire na gotovo 3 tisuće stranica, predsjednik obično građanima predstavi tragične sudbine njihovih sugrađana koji nemaju zdravstveno osiguranje. U Ohiou je to bila jedna čistačica – piše New York Times - koja je prije 16 godina preboljela rak, danas ima leukemiju, ali je morala odustati od svog zdravstvenog osiguranja jer je ono postalo preskupo.

Lokalni list, clevelandski Plain Dealer, predsjednikov je posjet popratio i člankom o protivnicima Obamine reforme, koji prosvjeduju gdje god predsjednik dođe. Obično stoje u špaliru uz cestu, no neki ulaze i na sastanke predsjednika s građanima. Jedan od njih rekao je za clevelandski list da je 'i on za reformu zdravstva – ali ne ako će ona Ameriku otjerati u bankrot'. Jedna prosvjednica, inače privatna poduzetnica, kaže da će reforma zdravstva najviše pogoditi ljude poput nje, jer će malim firmama biti povećani porezi koji su ionako veliki. 'Ako ne moram plaćati auto-osiguranje za svoje namještenike, zašto bi im morala plaćati zdravstveno?' – pita se ova žena.

Dnevnik Christian Science Monitor iz Bostona postavlja pitanje što će se dogoditi ako se reforma zdravstva ne usvoji. Što je inače prilično moguće jer u Zastupničkom domu pristaše reforme, kako se čini, nemaju 216 potrebnih glasova. Ako se reforma sada ne izglasa, to bi za administraciju Baracka Obame imalo katastrofalne posljedice – kaže jedan analitičar iz washingtonskog Instituta Brookings. Predsjednikova lijevo orijentirana baza bila bi razočarana, kod centristički raspoloženih glasača utvrdio bi se dojam da je Obama neefikasan, a republikanci bi dobili dodatni vjetar u leđa, pred kongresne izbore na jesen. Uz to, u pitanje bi došao i cijeli politički program Obamine Bijele kuće – jer nakon zdravstva, najavljene su reforme bankovnog sektora, imigracije i financiranja izbornih kampanja, piše list iz Bostona.

XS
SM
MD
LG