Linkovi

Prijava protiv Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH


Gordana Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH
Gordana Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Transparency International Bosne i Hercegovine (BiH) u zahtjevu upućenom Uredu disciplinskog tužioca ukazuje na moguće disciplinske prekršaje Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Zatraženo je da se ispitaju dostavljene informacije i o tome informiše javnost.

U prijavi TI BiH obrazlaže primjere za koje smatra da predstavljaju sporno ponašanje Tadić u slučaju istražnog predmeta protiv novinara Josipa Šimića.

TI BiH se pozvao na medijske izvještaje prema kojim je Tužilaštvo BiH zatražilo izuzimanje predmeta od Tužilaštva Kantona Sarajevo koje vodi istragu protiv Josipa Šimića zbog sumnje da je falsifikovao dokument Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i lažno se predstavljao.

Ovaj potez, prema shvatanju TI BiH, ukazuje na mogućnost da je počinjeno nekoliko disciplinskih prekršaja: miješanje u postupanje tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima tužioca, ponašanje u tužilaštvu i izvan tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke dužnosti.

TI BiH je ukazao i na nedavne izjave Tadić, a tiču se da je ona navodno tajno praćenja, kao i da su prisluškivani razgovori između nje i Ružice Jukić, potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

U zahtjevu upućenom Uredu disciplinskog tužioca, TI BiH navodi da je jedan od disciplinskih prekršaja i zabrana komentarisanja dok se predmet ne riješi na sudu, a koji komentari bi mogli nanijeti štetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG