Linkovi

Theresa May će tražiti produženje roka za Brexit


Protivnik Brexita na londonskim ulicama, foto: REUTERS/Hannah Mckay
Protivnik Brexita na londonskim ulicama, foto: REUTERS/Hannah Mckay

Britanska premijerka Theresa May će tražiti od Evropske unije produženje roka za istupanje te zemlje iz EU.

May je, u obraćanju javnosti, obrazložila da je potrebno više vremena kako bi se izašlo iz ćorsokaka u kom se Velika Britanija trenutno nalazi. Britanija za deset dana, 12. aprila, treba da istupi iz Evropske unije, a o tome i dalje nije usvojen nikakav sporazum.

May, čiji je prijedlog Brexita Donji dom britanskog parlamenta odbijao tri puta, insistirala je da taj dokument ostane dio konačnog dogovora o istupanju iz Unije.

“Znam da ima onih kojima je dosta odlaganja i beskrajnih rasprava. I da bi voljeli da izađemo iz EU bez dogovora sljedeće nedjelje. Oduvijek sam govorila da izlazak bez dogovora može biti uspješan na duže staze, ali da je izlazak uz dogovor najbolja opcija. Biće nam potrebno dodatno odlaganje primjene člana 50 – najkraće moguće, dok ne usvojimo dogovor o Brexitu. I moramo jasno da je svrha odlaganja da izađemo iz Unije na vrijeme i pravno uređeno. Debata i podjele ne mogu da traju još dugo”, rekla je May.

Theresa May uoči obraćanja
Theresa May uoči obraćanja

Premijerka May se javnosti obratila dan pošto je Donji dom britanskog parlamenta ponovo odbacio četiri ponuđena predloga za izlazak Velike Britanije iz EU. Takođe, prethodne nedjelje, parlamentarci nisu odobrili nijedan od osam ponuđenih prijedloga sporazuma o Brexitu.

Uoči glasanja prošle srijede ponudila je ostavku kako bi obezbjedila usvajanje prijedloga, koji je vlada na čijem je čelu, usaglasila sa EU. Ni to nije uticalo da taj prijedlog bude usvojen.

Epilog posljednjeg glasanja je na društvenoj mreži Twitter prokomentarisao Donald Tusk, predsedavajući Evropskom savetu, koji je napisao: "Čak i ako ne znamo šta će biti konačan rezultat treba da budemo strpljivi".

Podsjetimo, taj evropski zvaničnik je za 10. april, dva dana prije roka do kog bi Velika Britanija trebalo da napusti Evropsku uniju, zakazao samit lidera 27 lidera država članica Evropske unije.

Prvobitno, Velika Britanija je trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta, ali je taj rok produžen na 12. april jer nije obezjbeđena saglasnost britanskih poslanika za sporazum o tome.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG