Linkovi

Test za Bidena: Može li pokazati kompetentnost da spriječi bankarski haos?


Predsjednik SAD-a Biden u Washingtonu govori o bankarskoj krizi
Predsjednik SAD-a Biden u Washingtonu govori o bankarskoj krizi

Potpredsjednik Joe Biden je 2016. godine upozorio na napore da se razotkriju bankarski propisi za koje su se demokrati borili da implementiraju nakon finansijske krize u zemlji, baš kao što je nova Trumpova administracija bila odlučna da olabavi ta stroga bankarska pravila.

Biden je tvrdio da će bez dalekosežne revizije bankarstva iz 2010. poznate kao Dodd-Frank, finansijske institucije nastaviti da se kockaju novcem potrošača i na kraju da naškode srednjoj klasi.

"Ne možemo se vratiti u dane kada finansijske kompanije preuzimaju ogromne rizike sa saznanjem da je spas poreskih obveznika iza ugla kada propadnu", rekao je Biden u govoru na Univerzitetu Georgetown u danima Obamine administracije.

Sada je bankarska kriza u njegovom mandatu, a Biden se agresivno kreće kako bi uvjerio javnost da je ona obuzdana, da će rukovodioci banaka biti otpušteni, depoziti sigurni i porezni obveznici nisu na udici - mjere su također osmišljene da smire uznemirena finansijske tržišta.

Dok razmišlja o najavi za drugi mandat, Bidenova sposobnost da spriječi zarazu među finansijskim institucijama testirat će njegovu tvrdnju da njegova administracija predstavlja kompetenciju i stabilnost za razliku od haosa u godinama Donalda Trumpa.

Njegov poziv na dodatnu regulativu, međutim, vjerovatno će naići na jak otpor u Domu koji kontrolišu republikanci, pa čak i među nekim umjerenim demokratskim poslanicima koji su se pridružili republikancima da olabave neka pravila u zakonu iz 2018.

Privatno, Biden je bio nepokolebljiv da vladina intervencija neće biti kao ona iz 2008. godine, kada je Kongres odobrio milijarde u gotovini poreskih obveznika za spašavanje finansijskih institucija za koje se smatralo da su prevelike da bi propale. To je rekao visoki zvaničnik Bijele kuće, koji nije bio ovlašten da poimence opiše privatnu raspravu.

No, zvaničnici uprave vjeruju da su ovog puta morali djelovati suštinski uprkos lošim odlukama rukovodilaca banaka, s obzirom na ekonomske rizike i potencijalni uticaj na klijente koji nisu učinili ništa loše.

Za razliku od 2008. godine, Biden je insistirao na tome da rukovodioci banaka moraju platiti cijenu, rekao je zvaničnik, koji su bili anonimni da razgovaraju o internim razmatranjima Bijele kuće.

“Uprava ovih banaka će biti smijenjena”, izjavio je Biden u ponedjeljak. Ako neku instituciju preuzme Federalna korporacija za osiguranje depozita, “ljudi koji vode banku ne bi trebali tamo više raditi”.

U ponedjeljak je Biden također naglasio da porezni obveznici neće snositi troškove kazni njegove administracije za dvije propale banke, već će se koristiti osiguravajućim fondovima koji se plaćaju bankovnim naknadama. I dok će klijenti i mala preduzeća koji su svoj novac sakrili u kažnjenim bankama biti zaštićeni, Biden je naglasio da investitori neće.

"Svjesno su riskirali i kada se rizik ne isplati, investitori gube svoj novac", rekao je Bajden. “Tako funkcionira kapitalizam.”

Zastupnica iz Kalifornije Maxine Waters, najviša demokrata u Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma, rekla je da Biden, kao i drugi, ne može zanemariti lekcije finansijskog kolapsa 2008. godine i da je predsjednik, pošto je to iz prve ruke izdržao, bio svjestan rizika. U razgovorima tokom vikenda, Bijela kuća ju je uvjerila da on radi na tome.

“Mislim da je njegova glavna briga bila kako da se, broj 1, pobrine za štediše i izbjegne zarazu kako ne bismo u suštini, ozbiljno poremetili bankarski sistem u ovoj zemlji”, rekao je Waters.

Regulatori su stavili banku Silicijumske doline pod kontrolu FDIC-a u petak popodne nakon što su uspaničeni deponenti požurili da povuku sva svoja sredstva u roku od nekoliko sati. Najviši zvaničnici administracije, uključujući sekretaricu trezora Janet Yellen, naglasili su da prate situaciju, jer su izvještaji o kompanijama koje se bore da shvate kako da upravljaju svojim financijama usred zatvaranja dviju banaka širili mediji i prijetili regionalnim bankama širom zemlje.

Do nedjelje navečer, Trezor, Federalne rezerve i FDIC objavili su da će svi klijenti banke Silicijumske doline moći pristupiti svom novcu, kao i štediše iz Signature banke u New Yorku, koja je na sličan način propala i koju će preuzeti državni regulatori. Kako su zvaničnici administracije radili iza kulisa, Bidena su tokom vikenda redovno obavještavali šef njegovog osoblja Jeff Zients, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Lael Brainard i Yellen, navodi Bijela kuća.

Biden je razgovarao i sa vanjskim ekonomistima, iako je Bijela kuća odbila da ih identifikuje.

Zvaničnici administracije su takođe radili na informisanju poslanika tokom vikenda, iako je nekoliko republikanaca prekinulo poziv za senatore sa zvaničnicima Trezora i FDIC-a u nedelju uveče. Nakon što su republikanci javno protestirali, a vođa većine u Senatu Chuck Schumer, D-N.Y., istakao je Trezoru da su senatori GOP-a isključeni, administracija je brzo sazvala odvojeni brifing za republikance u Senatu u ponedjeljak poslijepodne.

Tamo je nekoliko senatora GOP-a prenijelo svoju zabrinutost zvaničnicima administracije da su rukovodioci Silikonske doline spašeni na način koji bi na kraju mogao naštetiti bankama zajednice u njihovim matičnim državama, prema osobi koja je upoznata sa pozivom i kojoj je dato anonimnost da razgovara o privatnom razgovoru . To bi bilo zato što bi ovim bankama bile procijenjene nove naknade za popunjavanje fonda osiguranja koji je administracija iskoristila za pomoć štedišama dvije propale banke.

Zaista, politički bauk riječi "bailout" će se još neko vrijeme zadržati nad Bijelom kućom.

Republikanci koji se bore za predsjedničku nominaciju 2024. već tvrde da će kupci na kraju snositi troškove vladinih akcija čak i ako sredstva poreznih obveznika nisu direktno korištena. Neki ekonomisti vjeruju da će se više naknada koje se naplaćuju bankama jednostavno prenijeti na potrošače, kao što su povećane stope za kredite.

“Joe Biden se pretvara da ovo nije spas. Jeste”, rekla je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, tvrdeći da su deponenti u drugim bankama sada “prinuđeni da subvencioniraju loše upravljanje Silicon Valley Bank” i da će klijenti banke na kraju biti odgovorni za troškove ako se fond osiguranja iscrpi.

Senator Tim Scott, R-S.C., najviši republikanac u Senatskom bankarskom komitetu koji gleda na predsjedničku kandidaturu, također je kritizirao ono što je nazvao "kulturom vladine intervencije", tvrdeći da ona potiče banke da nastave s rizičnim ponašanjem ako znaju federalne agencije će ih na kraju spasiti.

Bijela kuća i drugi zvaničnici administracije insistiraju na tome da njihove akcije nisu spas. No, ekonomista sa Univerziteta Harvard Kenneth Rogoff rekao je, iako se slaže da vlada s pravom štiti štediše dvije banke, novac koji je potrošen da bi se oni ozdravili je "sigurno spas".

“Vlada se zaklela nakon finansijske krize da neće spašavati neosigurane štediše i neće spašavati novčana sredstva,” rekao je Rogoff. “U suštini, koliko sam ja shvatio, to garantuje sve. Tako da je to svakako spas.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG