Linkovi

Biden: Američki bankarski sistem je siguran


Predshednik Joe Biden se obraća građanima povodom bankarske krize, 13. marta 2023.
Predshednik Joe Biden se obraća građanima povodom bankarske krize, 13. marta 2023.

Predsednik Joe Biden u ponedeljak je poručio Amerikancima da je finansijski sistem zemlje stabilan, poslije brzog i zapanjujućeg kolapsa dvije banke koji je izazvao strah od veće krize.

Amerikanci mogu da imaju povjerenja da je bankarski sistem siguran", rekao je Biden u obraćanju iz Bijele kuće. “Vaši depoziti će biti tu kada budete željeli da ih podignete."

Predsjednik, koji je govorio malo prije otvaranja berze na Wall Streeetu, rekao je da će se postarati da odgovorni snose posljedice, i založio za bolji nadzor i regulaciju većih banaka. Takođe je obećao da poreski obveznici neće snositi troškove za finansijske gubitke banaka. Presjednik je rekao da investitori neće biti zaštićeni, i naglasio da niko nije iznad zakona.

I američka i britanska vlada su preduzele do sada neviđene korake kako bi spriječile potencijalnu bankarsku krizu koja prijeti zbog kolapsa banke Silicijumske doline.

Britansko ministarstvo finansija i centralna banka objavili su da su učestvovali u prodaji britanske banke Silicijumske doline najvećoj evropskoj banci HSBC, i tako osigurali novac građana u vrijednosti od 8,1 milijarde dolara.

Kolaps kalifornijske banke, koja je poslovala i u Britaniji, je drugi najveći u američkoj istoriji.

I američki regulatori su tokom vikenda pokušavali da nađu kupca za kalifornijsku banku. Nisu uspjeli, ali je vlada saopštila da će osigurati novac građana i da će uskoro moći da ga podignu. Tokom vikenda, desio se krah i njujorške Signatur banke.

Federalne rezerve saopštile su da će klijenti ove dvije banke, čak i oni čija štednja prevazilazi osiguranih 250.000 dolara - moći da podignu novac u ponedeljak.

Federalne rezerve su najavile i program za pozajmice u hitnim situacijama, koji bi trebalo da spriječi talas bankarskih krahova i sačuva stabilnost bankarskog sistema.

Američka centralna banka je ovaj potez okarakterisala kao uobičajen - novac se daje bankama kako bi se klijenti osjećali zaštićeno i mogli da podignu novac kad god žele. Banke će tako moći i da izbjegnu prodaju sopstvenih obveznica kako bi obezbijedile novac za klijente.

Za ovaj program biće odvojeno 25 milijardi dolara.

Ova intervencija Federalnih rezervi je najveća od finansijske krize 2008. godine, ali se razlikuje po tome što dvije banke sada nisu spašene i nije im dat novac poreskih obveznika.

Predsjednik SAD Joe Biden je u saopštenju naveo da je "posvećen pronalaženju odgovornih za haos koji je nastao, kao i da će se nastaviti rad na nadzoru velikih banaka kako se ne bi opet došlo u ovu situaciju".

Regulatori su zatvorili banku Silikonske doline, koja je imala oko 200 milijardi dolara, kada su građani u petak požurili da podignu svoj novac odjednom.

Tada je banka morala da počne da prodaje svoje obveznice kako bi pokrila potrebu za gotovinom, što je vodilo drugom najvećem bankarskom krahu u američkoj istoriji.

Među klijentima banke su i kalifornijski proizvođači vina, kao i male i srednje IT kompanije, od kojih su mnogi imali kredite.

Sekretarka za finansije Dženet Jelen kazala je da su ključni problem banke Silicijumske doline bile povećane kamatne stope, te da je zato pala vrijednost obveznica i drugog kapitala banke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG