Linkovi

Izvještaj: Policija čekala 77 minuta da reaguje na masovno ubistvo u školi u Teksasu


ARHIVA - Policajac prolazi pored memorijala za žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi u Uvaldeu, u Teksasu (Foto: CHANDAN KHANNA / AFP)
ARHIVA - Policajac prolazi pored memorijala za žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi u Uvaldeu, u Teksasu (Foto: CHANDAN KHANNA / AFP)

Policija je napravila ozbiljne propuste u reagovanju na masovno ubistvo u osnovnoj školi u Uvaldeu, u Teksasu, u kojoj je ubijeno 19 učenika i dvije nastavnice, zaključio je u četvrtak Sekretarijat za pravosuđe, uz poruku da žrtve "zaslužuju bolje".

U izvještaju sekretarijata, policajci se optužuju da su čekali više od sat da upadnu u učionicu u kojoj su bili 18-godišnji napadač i učenici i zaposleni u školi, zbog čega su djeca morala da panično zovu policiju.

"Žrtve i preživjeli masovne pucnjave u Osnovnoj školi Rob zaslužuju bolje. Rekacija policije u školi 24. maja, 2022. godine - i odgovor zvaničnika u satima i danima poslije toga - predstavljaju neuspjeh", ocijenio je u saopštenju sekretar za pravosuđe Merrcik Garland.

Policajci, kako se navodi u izvještaju, nisu se odmah suprostavili napadaču koji je čak 77 minuta bio među učenicima i zaposlenima prije nego što su ga ubile specijalne policijske snage.

Istragom je utvrđeno da su policajci, koji su prvi izašli na lice mjesta, krenuli da upadaju u učionicu ali su - nakon što ih je dočekala pucnjava - situaciji pristupili kao "scenariju u kojom je napadač zabarakadiran" a ne kao da je riječ o aktivnom napadu.

Policija, među kojima i šef policijskih snaga školskog okruga, usredsredili su se na evakuaciju ostalih učionica i tražili više policijskih resursa, ostavljajući djecu sa napadačem, ističe se u izvještaju.

U izvještaju Sekretarijata za pravosuđe iznose se i propusti u liderstvu, navodeći da niko od policajaca na licu mjesta nije preuzeo glavnu odgovornost.

Masovno ubistvo u Uvaldeu jedno je od najsmrtonosnijih u školama u američkoj istoriji. Izvršio ga je bivši učenik, a ubijena djeca imala su od 9 do 11 godina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG