Linkovi

Talibani dodatno ograničavaju Afganistanke novim pravilima putovanja


Žene odjevene u burku u Kabulu, Afganistan, 20. prosinca 2021.
Žene odjevene u burku u Kabulu, Afganistan, 20. prosinca 2021.

Afganistanska vlast pod talibanima izdala je u nedjelju nova ograničenja putovanja za žene u zemlji, akciju koju su Sjedinjene Države kritikovale kao daljnje maltretiranje afganistanskih žena od strane terorističke grupe.

Direktiva Ministarstva za promovisanje vrlina i prevenciju poroka ograničava žene da putuju dalje od 72 kilometra, osim u pratnji bliskog muškog rođaka. Takođe, taksistima je savjetovano da ponude vožnju samo ženama koje nose islamski hidžab ili maramu.

Portparol Ministarstva Sadiq Akif Mahajer branio je ograničenja, rekavši za Glas Amerike da su u skladu sa šerijatom, odnosno islamskim zakonom.

Uredba, takođe, zahtijeva od vozača u afganistanskom sektoru prevoza samo za muškarce da puste brade, da prave pauze za molitve i da se suzdrže od puštanja muzike u svojim vozilima.

Najnovija ograničenja dolaze sedmicama nakon što su talibani zatražili od afganistanskih televizijskih kanala da prestanu prikazivati drame i sapunice s glumicama i da zahtijevaju od voditeljica vijesti da nose hidžab dok su u eteru.

Talibani su vojno ponovno preuzeli vlast u avgustu kada su vlada u Kabulu, koju podržava Zapad, i afganistanske sigurnosne snage pale u završnoj fazi vojnog povlačenja međunarodnih snaga predvođenih Sjedinjenim Državama iz zemlje.

Globalna zajednica, međutim, nije priznala talibansku vladu i odbila je direktno bilo kakav angažman s tvrdolinijaškom grupom kada su u pitanju ljudska prava, posebno prava žena, te je izrazila zabrinutosti zbog terorizma.

"Jedan od naših velikih problema u smislu bilo kakvog razgovora s talibanima je upravo ova tačka, a to je stanje, status i tretman žena i djevojaka, uključujući i pristup obrazovanju za djevojčice", rekla je za CBS vijesti potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris u intervjuu koji je emitovan u nedjelju.

"Brinem se da se talibani nisu pridržavali onoga što znamo da je odgovarajući tretman i ispravan tretman prema djevojkama i ženama. To je jedna od naših najvećih dilema i briga”, rekla je Harris.

Talibani su spriječili većinu afganistanskih žena da se vrate na posao, a učenice da nastave školovanje u mnogim provincijama, unatoč obećanju umjerenije vladavine u poređenju s njihovim oštrim režimom od 1996. do 2001.

U to vrijeme, ženama je bilo zabranjeno napuštati dom bez muškog pratioca, prisiljavali su ih da nose veo koji ih je pokrivao od glave do pete i zabranjivali im rad, kao i obrazovanje. Tadašnje talibansko Ministarstvo za promovisanje vrlina i prevenciju poroka optuženo je za ozbiljna kršenja ljudskih prava, što je dovelo do izolacije Afganistana od svijeta.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, kao i finansijske institucije, obustavile su milijarde dolara finansijske pomoći Afganistanu otkako su se talibani vratili na vlast sredinom avgusta.

Obustava pomoći i sankcije gurnule su ekonomiju u krizu, povećavajući humanitarne potrebe u Afganistanu, gdje se, prema procjeni Ujedinjenih nacija, 23 miliona ljudi suočava s glađu tokom godina rata, suše i siromaštva.

Talibani su pozivali Washington da odmrzne otprilike 9,4 milijarde dolara imovine Afganistanske centralne banke i ukloni finansijska ograničenja, tvrdeći da njihova nova vlada predstavlja sve Afganistance i radi na poštovanju ljudskih prava svih građana u skladu s islamskim zakonima.

XS
SM
MD
LG