Linkovi

Talibani: Od pobunjenika u divljini do čuvara bezbjednosti u gradovima


Arhiva - Talibanski borac pretresa čovjeka na kontrolnom punktu u Kabulu, Afganistan, 5. novembra 2021.
Arhiva - Talibanski borac pretresa čovjeka na kontrolnom punktu u Kabulu, Afganistan, 5. novembra 2021.

Otkako su talibani zauzeli Afganistan prije više od tri i po mjeseca usred haotičnog povlačenja američkih i NATO trupa, njihovi borci su promijenili svoje uloge - od pobunjenika koji se bore u planinama i poljima do oružanih snaga koje vode zemlju.

Mnogi talibanski pješaci sada imaju nove poslove - posjeduju kontrolne punktove na ulicama i vrše bezbjednosne patrole u i oko afganistanskih gradova i mjesta. Prošlog mjeseca, nekoliko talibanskih boraca poziralo je za fotografije portrete za AP u noćnim patrolama i na kontrolnim punktovima u zapadnom gradu Heratu.

Jedan od njih, 21-godišnji Ahmad Vali, bio je u patroli u selu Kamar Kalag, sjeverno od Herata. Učenik islamske vjerske škole poznate kao medresa, rekao je da se pridružio talibanima jer je vjerovao u učenje Kurana i bio protiv prisustva Amerike u svojoj zemlji i protiv prethodne afganistanske vlade, koja je bila naširoko kritikovana zbog korupcije.

Sada je, kako je rekao, veoma zauzet svojim novim obavezama održavanja bezbjednosti u oblasti u kojoj je raspoređen. On se nada da će i on i njegova zemlja imati svijetlu budućnost i rekao je da je "99 odsto siguran" da će doći bolji dani za sve ljude u Afganistanu.

Nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom avgusta, ionako oronula privreda Afganistana zavisna od pomoći ušla je u potpunu krizu. Međunarodna zajednica je uskratila stotine miliona dolara u finansiranju na koje se oslanjala zemlja od 38 miliona ljudi. Milijarde dolara afganistanske imovine u inostranstvu su zamrznute.

Bankarski sistem Afganistana je u velikoj mjeri odsječen od sveta, a novi talibanski vladari uglavnom nisu bili u stanju da isplaćuju plate, dok su poslovi u mnogim dijelovima privrede nestali.

Ženama je uglavnom zabranjen pristup tržištu rada, osim u određenim profesijama, kao i srednjoškolskom obrazovanju, dok je desetine hiljada ljudi, uključujući visokoobrazovane profesionalce, pobjeglo ili pokušava da pobjegne iz Afganistana, što je dovelo do masovnog odliva mozgova.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG