Linkovi

SAD blokiraju finansije afganistanske podružnice Islamske države


Arhiva - Pripadnici bezbjednosnih snaga Afganistana tokom operacija protiv militanata Islamske države u distriktu Ačin, u provinciji Nangahar, 25. novembra 2019.
Arhiva - Pripadnici bezbjednosnih snaga Afganistana tokom operacija protiv militanata Islamske države u distriktu Ačin, u provinciji Nangahar, 25. novembra 2019.

Sjedinjene Države stavljaju "na nišan" ogranak Islamske države u Afganistanu, uvodeći sankcije protiv nekih od najviših zvaničnika grupe, kao i finansijera koji je optužen za povećanje broja pripadnika te terorističke grupe stranim borcima.

State Department je u ponedeljak proglasio visoke vođe Islamske države Horasan Sanaulaha Gafarija, sultana Aziza Azama i Maulavija Radžaba za specijalno označene globalne teroriste (SDGT).

Ova odredba otvara put Vašingtonu da blokira njima i njihovim saradnicima pristup novcu i imovini koja dolazi u kontakt sa finansijskim sistemom SAD.

Sanaulah Gafari, takođe poznat kao Sanaulah ili Šahab al-Muhadžir, predvodi IS-Horasan otprilike od maja 2020. godine, kada su snage afganistanske vlade zarobile njegove prethodnike.

Obavještajni podaci razmijenjeni sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma ranije ove godine pokazali su da je Gafari djelovao iz oblasti Kabula, gdje je grupa uspostavila snažnu mrežu spavaćih ćelija.

Pored toga, američki Sekretarijat za finansije u ponedeljak je uveo sankcije protiv Ismatulaha Halozaija, opisavši ga kao glavnog finansijera i posrednika za afganistansku podružnicu Islamske države, takođe poznatu kao ISIS-K.

Halozai je "izvršavao misije za više rukovodstvo ISIS-a", navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije, u kojem se dodaje da je on takođe odgovoran za "omogućavanje kretanja stranih boraca koji nastoje da eskaliraju tenzije u Afganistanu i regionu".

Zvaničnici trezora takđe su rekli da je Halozai nedavno vodio šemu transfera novca iz Turske, a da je ranije vodio operaciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prikupljajući novac za IS-Horasan putem preprodaje luksuzne robe.

Uprkos tome što je potisnut iz svojih teritorijalnih uporišta nakon pritiska i SAD, i talibana u prvoj polovini 2020, IS-Horasan se vratio i značajno porastao otkako su SAD povukle svoje posljednje snage iz Afganistana prošlog avgusta.

Visoki diplomata UN u Afganistanu upozorio je prošle nedelje da je IS-Horasan "izgleda da je prisutan u skoro svim pokrajinama i da je sve aktivniji“.

Najviši zvaničnici odbrane SAD i obavještajnih službi takođe su upozorili da bi teroristička grupa mogla da obnovi kapacitete za napade na američke i zapadne interese širom svijeta za samo šest mjeseci.

Zvaničnici SAD procjenjuju da IS-Horasan sada ima najmanje 2.000 "tvrdih" boraca, uglavnom organizovanih u ćelijama širom zemlje.

Ti brojevi su već povećani kao rezultat odluke Talibana da isprazne ključne zatvore dok su njihove snage napredovale širom Afganistana u avgustu.

Međunarodni zvaničnici za borbu protiv terorizma i nezavisni stručnjaci takođe su izrazili zabrinutost da bi IS-Horasan mogao dobiti dodatni podsticaj od stranih boraca.

Tekstualne poruke presretnute nakon talibanskog preuzimanja Afganistana ukazuje na to da pristalice IS izvan regiona izražavaju želju da otputuju u Afganistan kako bi se tamo pridružili borbi.

XS
SM
MD
LG