Linkovi

Svjetski mediji: Putin učvršćuje veze sa Srbijom njegovim posljednjim balkanskim saveznikom


Russian President Vladimir Putin awards Serbian President Aleksandar Vucic with a medal in Belgrade, Serbia, January 17, 2019
Russian President Vladimir Putin awards Serbian President Aleksandar Vucic with a medal in Belgrade, Serbia, January 17, 2019

Većina velikih stranih medija Putinovu posjetu opisuje kao pokušaj da učvrsti jedino savezništvo Rusije na Balkanu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predvodi visoku delegaciju u posjeti Srbiji s ciljem da učvrsti saradnju sa zemljom koja pokušava da postane članica EU, piše objavljuje BBC.

U izvještaju se podsjeća da je Putin uoči dolaska u Beograd optužio pojedine zapadne zemlje za "destabilizovanje" Balkana.

"Bloomberg" u naslovu svog izvještaja navodi da je Putin dočekan kao heroj dok Srbija pokušava da dobije dodatnu snagu u rješavanju kosovskog pitanja.

"Guardijan" prenosi da je Putin ukazao predsjedniku Srbije Alkesandru Vučiću najveću državničku počast u nadi da će učvrstiti jedan od malobrojnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i pojačati uticaj Moskve na Balkanu.

Agencija AP prenosi da je Putinu upriličen raskošan doček i da ruski predsjednik ovom posjetom iskazuje podršku "populističkom lideru ove balkanske zemlje i njegovoj promoskovskoj politici".

Agencija podsjeća da Srbija održava bliske veze sa slavenskim saveznikom Rusijom iako formalno želi da postane članica EU.

Takođe, navodi AP, Beograd odbija da se uključi u sankcije Zapada protiv Rusije zbog Ukrajine i obećava da će ostati izvan NATO saveza.

Putin danas boravi u Beogradu u veoma simboličnoj posjeti kako bi naglasio "srpsko-rusko prijateljstvo", piše danas francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans) uz ocjenu da do posjete dolazi u trenutku kada je Putin osporovan na međunarodnoj sceni a srpski predsjednik Aleksandar Vučić suočen s velikim talasom protesta.

Portal dodaje da ostaje jedno otvoreno pitanje a to je stav Moskve o Kosovu.

"U interesu je Rusije da nastavi da ne podržava nezavisnost Kosova i da zadrži status quo ili zamrznuti konflikt, kako bi opravdala sopstvenu politiku na Krimu i u Ukrajini", naveo je portal dodajući da bi možda Putin mogao da prihvati i ranije pomenutu razmjenu teritorije jer bi mu taj presedan omogućio širenje uticaja, ukoliko bi Republika Srpska željela da napusti BiH.

infographic - serbian - russian diplomatic relations 2008-2018 cover
infographic - serbian - russian diplomatic relations 2008-2018 cover

Istoričar i stručnjak za srpsko-ruske odnose Milivoj Bešlin ocijenio je za francuski portal da je današnja posjeta dobra propaganda i za Putina i Vučića. Bešlin smatra da Putin nema mnogo destinacija u kojima je dobrodošao zbog zapadnih sankcija i na taj način želi da pokaže uticaj na Balkanu. Vučiću je s druge strane potrebno da jača poziciju u posljednoj fazi pregovora za rješavanje pitanja Kosova.

Prijateljstvo Srba i Rusa, jer su pravoslavni vjernici i dijele vizantijsku baštinu, predstavlja mit. Za Rusiju su to samo strateški interesi, prenosi portal navodeći izjavu jedne bivše neimenovane diplomatkinje.

"Predsjednik Putin žrtvuje reforme zbog teritorijalne ekspanzije a odbacuje ga klub velikih sila. U Evropi odnosno na Balkanu, jedino Srbija može da mu garantuje prisustvo, jer su se svi njeni susjedi pridružili EU ili NATO-u ili će to učiniti", dodala je ta diplomatkinja.

Ruski istoričar na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Aleksej Timofejev ocijenio je da Srbi imaju posebnu naklonost prema Rusima iz različitih razloga, među kojima su borba na istoj strani u konfliktima ali i opadanje entuzijazma u Srbiji za pridruživanje Evropskoj uniji (EU).

Putinova posjeta Beogradu ima prije svega politički značaj i treba da da odgovor na principijelno pitanje: da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu ili će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući između Zapada i Rusije, ocjenjuje moskovski dnevnik Komersant.

List piše da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vreme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU.

"Moskva je skeptična prema sporazmu Srbije i Kosova, što želi EU, strahujući da će postati protektorat NATOa. U Moskvi ne žure ni da podrže ideju o novom razgraničenju, smatrajući da će Beograd time faktički priznati Kosovo. Tako da i poslije današnjijh razgovora o kosovskoj problematici, njihovo tumačenje može biti potpuno različito, kao što je bilo poslije oktobarskog susreta u Moskvi", piše list.

Nesuglasice između Moskve i Beograda postoje i o još jednom principijelnom pitanju, piše list i navodi da je reč o humanitarnom centru u Nišu.

Nezadovoljstvo Moskve izaziva i to što je Srbija, koju Moskva smatra "ključnim saveznikom na Balkanu", preduzela posljednjih godina niz koraka prema NATO, dodaje Komersant.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG