Linkovi

Vučić i Putin o Kosovu, naoružanju, centru u Nišu


Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić rukuju se tokom susreta u Moskvi, 2. oktobra 2018.
Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić rukuju se tokom susreta u Moskvi, 2. oktobra 2018.

Velika su očekivanja u Beogradu pred dolazak predsJednika Ruske Federacije Vladimira Putina, mada se u javnosti najmanje pričalo o razlozima posjete ili ciljevima i interesima koji su u pozadini susreta Vučić - Putin. Glas Amerike traži odgovor nas pitanje šta se može očekivati od ovog susreta i kakve bi mogle da budu posljedice po Srbiju i region.

Sve je spremno za dolazak predsjednika Rusije - od autobusa koji treba da dovezu hiljade članova SNS na doček u Beograd, do fontane na Slaviji koja će za tu priliku sijati u bojama srpske i ruske zastave.

I glavne zvijezde događaja - predsjednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, svaki sa svojim interesima i ciljevima, puno očekuju od susreta u Beogradu.

"U ovim dešavanjima oko Kosova, i u regionu, malo je Rusija bila u drugom planu - potrebno im je da se još jednom ovdje potvrde. Potrebno je i predsjedniku Srbije baš zbog spekulacija koje se tiču rješavanja problema Kosova, odnosno eventualnog priznanja", kaže Marko Savković iz beogradskog Fonda za političku izuzetnost.

Marko Savković, Fond za političku izuzetnost
Marko Savković, Fond za političku izuzetnost

"Svakako je za Vučića ta posjeta dosta korisna, kako zbog podrške koju Rusija može da pruži Srbiji u nekim ključnim pitanjima, kao što je rješavanje pitanje Kosova, tako i za PR pred sopstvenom javnošću, koja svakako vidi tu posjetu Putina kao nešto dosta bitno, uzimajući u obzir popularnost i Putina i Rusije u Srbiji", ističe Nikola Burazer iz organizacije European Western Balkans.

Osim kroz uobičajenu diplomatsku frazu da će to biti odlična prilika da dvije zemlje nastave da razvijaju odlične odnose, u javnosti se nije mnogo govorilo temama o kojima će Vučić i Putin razgovarati.

"Nezaobilazno je pitanje odnosa Srbije i Kosova, ali tu je svakako i ekonomska saradnja Srbije sa Rusijom, kao i nastavak nabavke vojne opreme. To su teme o kojima se već godina govori i ne vidim tu prostor za neke radikalno nove teme", kaže Burazer.

Nikola Burazer, European Western Balkans
Nikola Burazer, European Western Balkans

"Znamo da taj zahtjev za diplomatskim imunitetom stoji na stolu, da je to već godinama zahtjev Rusije. Meni je teško da zamislim da se to prihvati - pretpostavljam da će Beograd tražiti način da nekako to izbjegne", dodaje Savković.

Uprkos činjenici da mnoge zemlje Zapadne Evrope neće blagonaklono gledati na izlive prijateljstva u Beogradu, Nikola Burazer iz European Western Balkans, upozorava da je Srbiji u ovom trenutku važna uloga Rusije:

"Bez obzira na to kakav sporazum postignu Srbija i Kosovo, vezano za, možda i priznanje nezavisnosti ili članstvu u međunarodnim organizacijama, vrlo je bitna uloga Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbjednosti UN, da bi neka od tih rješenja mogla biti sprovedena. A samim tim vrlo je bitno za Srbiju da Rusija zaista pruži podršku onom rješenju koje je dogovoreno. Tako da Rusija tu svakako ima određenu ulogu i imaće određenu ulogu i težinu. Šta god Srbija bude prihvatila, Rusija će ostati važan akter".

Kako je najavljeno iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, on će svog ruskog kolegu dočekati na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Biće to njihov 14. susret.

Nešto poslije 13 časova ponovo će se sastati dvojica predsjednika, a sat vremena kasnije i delegacije dvije zemlje. Razmjena potpisanih bilateralnih dokumenata obaviće se u prisustvu dvojice šefova država, a potom će biti upriličena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Srbije od strane Vladimira Putina.

Ova Putinova poseta Srbiji se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima, tumači kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svjetskih sila u rješavanju pitanja odnosa Kosova i Srbije.

"Uvijek se konsultujem sa predsjednikom Putinom i tražim njegov savjet. Upoznam ga o tome šta se dešava i ne lažem, kažem istinu. Iako se njemu ne sviđa uvijek sve. Mislim da je to jedna od stvari koje Putin veoma poštuje", rekao je Vučić u intervjuu za agenciju TASS.

"Nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savetu bezbjednosti UN. Nikada to nećemo zaboraviti", istakao je predsjednik Srbije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG