Linkovi

Putin u Beogradu: "Duboki rusko-srpski odnosi"


Russia/Serbia
Russia/Serbia

Avion sa ruskim predsjednikom sletio je oko 13 sati a od mađarske granice pratila su ga tri vojna aviona Srbije.

"Rusija se zalaže da Beograd i Priština postignu uzajamno prihvatljivo rješenje u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN", izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u Beogradu.

On je naveo da su vlasti u Prištini preduzele neke korake, poput formiranja Vojske Kosova, što, kako je ocijenio, predstavlja kršenje pomenute rezolucije.

"Rusija dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva i naroda jer ovakvi neodgovorni koraci mogu da destabilizuju Balkan", naveo je Putin.

Ponavljajući da ne vidi na vidiku rješenje za dogovor Beograda i Prištine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se o svakom rješenju konsultovati sa Putinom.

„Bez Rusije i zbog snage Rusije u Savjetu bezbjednosti UN je jasno da nikakvog rješenja neće biti bez Rusije. Prije svakog rješenja posavjetovaću se sa predsjednikom Putinom", rekao je Vučić.

Pregovori Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije vođeni su dok prištinska strana nije uvela takse na srpsku robu od sto odsto.

Na pitanje novinara o uključivanju Rusije, Putin je rekao da je Moskva oduvijek aktivno učestovala, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali slabo i naveo je primjer formiranja Zajednice srpskih opština.

On je naveo i da Rezolucija Savjeta bezbednosti 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova.

"Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rješenje", rekao je ruski predsednik.

Vučić je rekao da je Putina upoznao sa svim što se dešava na Kosovu, kako je rekao, "o protivpravnim taksama na robu iz Srbije koje je uvela Priština, kao i o osnivanju Vojske Kosova suprotno Rezoluciji 1244."

"Čini mi se da smo dobili značajnu podršku od Putina", ocijenio je Vučić.

Putin: Turski tok ne zavisi od nas

Upitan o Turskom toku Putin je rekao da će sve zavisitit od zemalja Evropske unije.

"Gradimo tranzitnu infrastukturu zajedno sa Srbijom, ali će sve zavisiti od zemalja EU, koliko će one uspjeti da ga realizuju. Sada Bugarska pokazuje interesovanje, da ide preko Bugarske, Srbije, Mađarske i tako dalje. Mi smo spremni za investiranje, ali od nas malo šta zavisi", rekao je Putin.

Vučić je izjavio da Srbija očekuje mnogo od gasovoda Turski tok, kojim gas iz Rusije preko Turske i Bugarske treba da stigne u Srbiju, jer je "ruski gas najbolji i najjeftiniji".

"Ne znam kakvi su pritisci vršeni na druge, ali sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema, mi smo na tu vrstu pritiska otporni", rekao je Vučić.

"Zavisimo od ruskog gasa i postigli smo mnoge dogovore oko gasovoda u budućnosti i povećanja skladišta gasa u Banatskom dvoru, gasnim elektranama i gasifikaciji Srbije u potpunosti. To znači da više nikada nećemo imati pitanje zašto investitori koji dolaze u Vladičin Han nemaju gas. To će omogućiti i dodatnu industrijalizaciju Srbije", dodao je predsjednik Srbije.

Vučić orden Aleksandra Nevskog posvetio ocu

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Drago mi je da odlikujem predsjednika Srbije ordenom Aleksandra Nevskog", rekao je Putin.

"Dobijam ovaj orden od predsjednika Ruske federacije Vladimira Vladimiroviča Putina. Vladimir Vladimirovič je podigao Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo, ali je zaštitio i vitalne interese srpskog naroda. Naš srpski narod nikada neće zaboraviti šta je Vladimir Vladimirovič uradio 2015. godine", rekao je Vučić obraćajući se Putinu na ruskom jeziku.

Dodao je da je 2015. godine, po naredbi Putina, Rusija stavila veto na britansku rezoluciju u Savjetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija prema kojoj bi, kako je rekao, "Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod".

"I zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", izjavio je Vučić.

Vučić je nagradu posvetio svom ocu i porodici Vučić iz sela Čipuljući u Bosni i Hercegovini (opština Bugojno).

Tokom susreta u Beogradu Vučić je navodeći da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, zahvalio Putinu na tome što je uložio mnogo „truda, vremena, poštovanja i ljubavi u razvijanje srpsko-ruskih odnosa“. Vučić se Putinu zahvalio i na podršci za očuvanje nezavisnosti Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta.

„Rusija je uvijek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji“, rekao je Vučić.

„Nadam se da ćete se ovde osjećati kao kod svoje kuće“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svom gostu, predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu poželjevši mu na početku sastanka dobrodošlicu u Srbiju i Beograd.

Zahvalio mu je na tome što je uložio mnogo „truda, vremena, poštovanja i ljubavi u razvijanje srpsko-ruskih odnosa“. Vučić se Putinu zahvalio i na podršci za očuvanje nezavisnosti Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta.

„Hoću da zahvalim stanovnicima Beograda i bratskom srpskom narodu za topli doček što je očigledno na licima ljudi na ulicama“, uzvratio je Putin na Vučićeve riječi dobrodošlice.

Uvodne riječi Putina i Vučića na početku sastanka bile su otvrene za javnost.

​Uz intoniranje ruske i srpske himne, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu upriličen je svečani doček ispred Palate Srbija na Novom Beogradu.

Prethodno su Putin i Vučić, uz intoniranje ruske i srpske himne, položili vijence na Groblju oslobodilaca Beograda, kao i na spomenik Crvenoarmejcu.

Avion ruskog predsjednika sletio je oko 13 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" gdje ga je dočekao Vučić. Avion predsjednika Rusije od mađarsko-srpske granice dopratila su tri Miga Vojske Srbije.

Tokom susreta obavljena je azmjena potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice šefova država.

Sa predsjednikom Rusije u Srbiju je doputovala i delegacija riuskih privrednika. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov doputovao je u Beograd u srijedu uveče.

U međuvremenu je potpisan ugovor izmedju "Infrastruktura železnice Srbije" i ruske kompanije "RŽD internešenel" za nove projekte na željeznici, vrijedan 230 miliona eura.

„Na ovom ugovoru radimo dvije godine, krećemo u nove projekte, izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u cijeloj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Generelni direktor "RŽD internationala" Sergej Pavlov izjavio je da je "potpisivanje ugovora logičan nastavak uspješne saradnje srpske i ruske željeznice, na dobrobit građana i prevoznika u Srbiji".

​Ova Putinova posjeta Srbiji se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima, tumači kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svjetskih sila u rješavanju pitanja odnosa Kosova i Srbije.

Poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo, za razliku od zapadnih partnera ne pokušavamo da stavimo Srbiju pred vještački izbor: ili ste sa Rusijom, ili ste sa Evropskom unijom, izjavio je Putin u intervjuu za "Politiku" i "Večernje novosti" objavljenom uoči njegove posjete.

„I u novom, 21. vijeku, pažljivo čuvamo i razvijamo dragocjene tradicije povjerenja i saradnje. Takva spremnost za tijesnu saradnju u politici, privredi, humanitarnoj sferi našla je svoj odraz u bilateralnoj Deklaraciji o strateškom partnerstvu, koja je potpisana u maju 2013. godine“, kazao je predsjednik Rusije.

I njegov domaćin, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dao je intervju za rusku nacionalnu agenciju.

"Uvijek se konsultujem sa predsjednikom Putinom i tražim njegov savjet. Upoznam ga o tome šta se dešava i ne lažem, kažem istinu. Iako se njemu ne sviđa uvijek sve. Mislim da je to jedna od stvari koje Putin veoma poštuje", rekao je Vučić u intervjuu za agenciju TASS.

"Nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN. Nikada to nećemo zaboraviti", istakao je predsjednik Srbije.

U kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji posjeta Putina šalje poruku koja se tiče bliskosti Beograda sa Moskvom i usaglašavanja srpske sa spoljnom politikom Evropske unije, ocjenjuje za RSE Igor Novaković, direktor istraživanja ISAK fonda.

Konkretno, Beograd Briselu šalje poruku „da se to neće u skorije vrijeme desiti. Takođe se šalje i poruka da Srbija kad je riječ o Kosovu i dalje ima podršku Rusije u međunarodnim forumima“, kaže Novaković.

Upitan kakav bi mogao biti Putinov stav prema Vučićevom zalaganju za razgraničenje s Albancima, naš sagovornik kaže da je Rusija zainteresovana da aktuelno stanje stvari ostane zamrznuto:

„Ono što očigledno Moskva najviše želi da podrži jeste status quo, odnosno, da se status Kosova ne riješi na takav način, ali, na drugoj strani, Srbija pokušava da iskoristi rusku podršku da progura neko kompromisno rešenje i vrlo je moguće da sama Moskva ima neki plan B, ukoliko se to i dogodi“, kaže Novaković.

A kakvi ruski interesi se mogu detektovati iza Putinove posjete Srbiji?

„Rusija je značajna, ako ništa drugo, regionalna sila, koja je u određenoj vrsti sukoba sa Zapadom, i u tom smislu, prije svega za unutrašnje-političke prilike u Rusiji vrlo je značajno da se pokaže da postoje partneri u Evropi koji su voljni da sarađuju sa Rusijom. Druga stvar je to što Putin hoće da održi partnerstvo sa Srbijom u smislu da Srbija ne ulazi u NATO, da pitanje Kosova vjerovatno ostane što duže otvoreno, a postoji i čitav niz praktičnih interesa koje Rusija želi da ostvari u Srbiji i koji su prije svega vezani za energetiku. Imamo već najavljenu izgradnju balkanske rute gasovoda ’Turski tok’, pri čemu će jedan dio ići u Tursku, a drugi treba da ide na Balkan“, kaže Igor Novaković, dodajući da je Srbija već podnijela zahtev Evropskoj energetskoj zajednici da se trasa "Turskog toka" kroz Srbiju izuzme iz drugog i trećeg energetskog pakata EU, što bi praktično značilo da bi Rusija bila i vlasnik gasa koji će se transportovati i većinski vlasnik nad gasovodom preko zajedničkog preduzeća koje je osnovano sa "Srbijagasom".

Govoreći o gasovodu "Turski tok", Putin je istakao da njegova izgradnja teče u skladu sa planiranim rasporedom, kao i da je plan da proradi do kraja 2019. godine.

Vladimir Putin je posljednji put posjetio Srbiju u oktobru 2016. godine, kada su ga dočekali tadašnji predsjednik i premijer zemlje Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Pijre toga, Srbiju je ruski predsjednik posjetio u oktobru 2014. godine.

Prva poseta Putina Beogradu bila je juna 2001. goodine, kada je Vojislav Koštunica bio predsjednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a ta posjeta upamćena je po skandalu jer ga predsednik Jugoslavije nije dočekao na aerodromu, već u zgradi SIV-a (Palata Srbija).

Kao premijer Rusije 2011. godine Vladimir Putin ponovo je došao u posjetu Srbiji, a tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić ugostio ga je u zgradi Palata Srbija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG