Linkovi

Svijet nestrpljiv, zatežu se odnosi sa Rijadom zbog Khashoggija


Arhiv - Novinar Jamal Khashoggi govori na konferenciji za novinare u Bahreinu, 1. februar 2015.
Arhiv - Novinar Jamal Khashoggi govori na konferenciji za novinare u Bahreinu, 1. februar 2015.

Svijet zaslužuje odgovore o sudbini nestaloga saudijskog novinara, odgovorni trebaju biti pronađeni i odgovarati za to nedjelo, izjavio je američki potpredsjednik Mike Pence, nakon što je šef Bijele kuće upozorio na vrlo oštre posljedice ukoliko se utvrdi da su saudijski dužnosnici odgovorni za nestanak Jamala Khashoggija.

U međuvremenu službenom Rijadu stižu otkazi međunarodnih institucija i istaknutih pojedinaca za sudjelovanje na investicijskoj konferenciji.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako pretpostavlja da je Jamal Khashoggi mrtav. Izjavu je utemeljio na saznanjima koja je dobio od američkog državnog tajnika koji je proteklih dana boravio, najprije, u Saudijskoj Arabiji, a potom i Turskoj.

U intervjuu za New York Times američki predsjednik ipak je dodao da je "malo preuranjeno" za donošenje konkretnih zaključaka o tome tko bi mogao stajati iza ubojstva.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je novinarima kazao da je savjetovao predsjednika da se Saudijskoj Arabiji da još nekoliko dana kako bi zaključili istragu oko nestanka novinara, koje je izazvalo ogorčenje u međunarodnoj javnosti, i zategnulo odnose saudijskog kraljevska sa Zapadom.

Američki vladin izvor izjavio je da su američke obavještajne agencije sve više uvjerene u krivnju prestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana u operaciji protiv Khashoggija koji je posljednji put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra.

Iako, Sjedinjene Države smatraju Rijad ključnim igračem za zauzdavanje iranskog utjecaja u regiji, a pored toga ta arapska zemlja je i ključni svjetski izvor naftnih derivata, ali i kupac oružja, Rijadu stiže sve više otkaza za sudjelovanje na međunarodnom investicijskom forumu.

Ministar financija SAD Steven Mnuchin neće biti u Rijadu od 23. do 25. oktobra, kao ni direktor Goldman Sachs Groupe.

"Ovaj incident je neprihvatljiv i jasno je da moraju odgovoriti na pitanja koja se posebno tiču ovog incidenta", izjavio je CNBC David Solomon, direktor tvrtke Goldman Sachs.

Prethodno su se ministri iz Francuske, Velike Britanije i Nizozemske povukli sa konferencije, što je učinila i Christine Legard, šefica MMF.

U međuvremenu u Turskoj se nastavlja istraga i potraga za tijelom saudijskog novinara Khashoggija. Pretražuje se šuma Belgrad pored Istanbula, kao i oko gradića Jalova, 90 kilometara južno od Istanbula na obali Mramornog mora.

"Možda je neka vila ili seosko imanje iskorišteno za odlaganje ostataka tijela novinara", kaže Reuters pozivajući se na službene izvore.

Turske provladine novine Sabah objavile su serije fotografija muškarca ispred konzulata u Istanbulu, a koji vrlo često putuje u osiguranju princa Mohammeda.

Saudijci odbacuju sve optužbe kao neosnovane, kažu da su otvoreni za istragu, ali još uvijek se od njih očekuju odgovori što se dogodilo sa novinarom koji je bio oštar kritičar saudijske kraljevske obitelji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG