Linkovi

Svi svjedoci neće iznova svjedočiti na obnovljenom suđenju Naseru Oriću


Naser Orić i branioci dolaze u Sud Bosne i Hercegovine povodom ročišta na kojem su iznesene žalbe na oslobađajuću presudu, 8. maj 2018.
Naser Orić i branioci dolaze u Sud Bosne i Hercegovine povodom ročišta na kojem su iznesene žalbe na oslobađajuću presudu, 8. maj 2018.

Svi svjedoci iz prvostepenog suđenja neće biti ponovo saslušani na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za ratne zločine u okolini Srebrenice počinjene 1992. godine.

Tako je odlučilo Žalbeno vijeće Suda BiH na statusnoj konferenciji, a na kojoj su razmatrani prijedlozi pred početak obnovljenog suđenja Oriću i Muhiću koje će uslijediti nakon što je u junu ove godine ukinuta oslobođajuća presuda.

Prijedlog za saslušanjem svih svjedoka je došao sa tužilačke strane uz obrazloženje da se Žalbeno vijeće što bolje upozna sa predmetom, a čemu su se branioci usprotivili iznoseći argument da se na taj način odugovlači proces, izvještava BIRN BiH.

Braniteljica Lejla Čović o obnovljenom suđenju Naseru Oriću
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Na statusnoj konferenciji je rečeno da će obnovljeno suđenje početi 17. septembra, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH.

Do obnovljenog postupka je došlo nakon što je Žalbeno vijeće Suda BiH uvažilo žalbu tužilaca Miroslava Janjića na prvostepenu presudu kojom su Orić, bivši komandant Štaba oružanih snaga Teritorijalne odbrane subregije Srebrenica, i Muhić, bivši pripadnik oružanih snaga Teritorijalne odbrane Srebrenica, oslobođeni ubistva trojica zarboljenika srpske nacionalnosti u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Sabahudin Muhić dolazi u Sud BiH povodom ročišta na kojem su iznesen žalbe na oslobađajuću presudu, maj 2018.
Sabahudin Muhić dolazi u Sud BiH povodom ročišta na kojem su iznesen žalbe na oslobađajuću presudu, maj 2018.

„Presuda je nerazumljiva i protivrječna sama sebi. (…) Objava presude i pisani otpravak moraju biti isti. U ovom slučaju objava presude i pisani otpravak su u potpunosti različiti”, naveo je Janjić argumente zbog kojih je zatražio ukidanje oslobđajuće presude.

U obrazloženju odluke kojom je ukinuta prvostepena presuda Žalbeno vijeće Suda BiH navodi: „Presuda se zasniva na dokazima na kojima se po odredbama krivičnog procesnog zakona presuda ne može zasnivati.”

SLUČAJ ORIĆ: Tužilaštvo traži novo suđenje, odbrana potvrdu oslobađanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Prvostepeno vijeće Suda BiH se odlučilo na oslobađajuću presudu jer nisu mogli pokloniti vjeru svjedocima Tužilaštva BiH.

„Iskaz svjedoka O-1, kao ključnog svjedoka Tužilaštva za sve tačke optužnice sam po sebi i u odlučujućoj mjeri nije podoban da se na osnovu istog sa sigurnošću utvrde odlučne činjenice u pogledu krivične odgovornosti optuženih u konkretnom slučaju, jer se ne radi o iskazu koji je takvog kvaliteta i koji ne ostavlja ni najmanju sumnju u njegovu tačnost te u kredibilitet i integritet samog svjedoka”, obrazložio je sudija Šaban Maksumić, predsjedavajući Prvostepenim vijećem.

Krivičnog postupak protiv Orića je uslijedio nakon što je uhapšen u Švicarskoj u junu 2015. godine po zahtjevu Srbije koja ga je teretila za zločine kod Srebrenice.

Uz Srbiju, zahtjev za izručenje poslala je BiH. Švicarska je donijela odluku da Orić bude izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu, a što se dogodilo 26. juna 2015. godine. Optužnica je potvrđena u septembru 2015. godine. Orić i Muhić se brane sa slobode.

XS
SM
MD
LG