Linkovi

Stoltenberg: Turska pristaje na nastavak kandidature Švedske za NATO


NATO
NATO

Turski predsjednik Tayyip Erdoğan pristao je da proslijedi parlamentu Švedsku kandidaturu za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Jens Stoltenberg, uoči samita NATO-a u Vilniusu.

"Drago mi je što mogu objaviti... da se predsjednik Erdoğan složio da što prije proslijedi protokol o pristupanju Švedske Velikoj nacionalnoj skupštini i blisko sarađuje sa skupštinom kako bi osigurao ratifikaciju", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je odbio da navede datum kada će turski parlament, velika nacionalna skupština, ratifikovati pristupanje Švedske, koja će odlučiti o tačnom vremenu.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, odbacujući politiku vojnog nesvrstanosti koja je trajala decenijama Hladnog rata dok je ruska invazija na Ukrajinu preoblikovala sigurnosna pitanja.

Prijave za alijansu moraju odobriti sve članice NATO-a i dok je Finskoj dato zeleno svjetlo u aprilu, Turska i Mađarska su odustale od odobravanja ponude Švedske.

Štokholm je naporno radio na svom nastojanju uoči samita NATO-a u Vilniusu, zajedno sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, pozivajući Tursku da odustane od svog protivljenja.

Erdoğan je rekao da Švedska skriva članove militantnih grupa, uglavnom pristalice Kurdistanske radničke partije (PKK), koje optužuje za organiziranje demonstracija i financiranje terorističkih grupa, dok su antiturski protesti u Stockholmu također izazvali njegov bijes.

U međuvremenu, Švedska je saopštila da je ispunila sve zahtjeve dogovorene u pregovorima s Turskom prošle godine, uključujući uvođenje novog zakona kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji čini nezakonitim, i naglasila da je sloboda govora zaštićena njenim ustavom.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana rekao je u četvrtak da Budimpešta neće blokirati ratifikaciju Švedske za članstvo u NATO-u.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG