Linkovi

Sve glasniji zahtjevi za novi referendum o Brexitu


An anti-Brexit campaigner waves flags in Westminster in London, Dec. 4, 2018.
An anti-Brexit campaigner waves flags in Westminster in London, Dec. 4, 2018.

Odluka suda podgrijala je zahtjeve za novim referendumom o Brexitu.

Britanska premijerka Theresa May odložila je glasanje o dogovoru za Brexit planirano za utorak, nakon procjena da neće dobiti podršku u parlamentu.

Ujedinjeno Kraljevstvo može jednostrano zaustaviti Brexit, poručeno je iz Evropskog suda pravde u jeku zahtjeva o drugom referendumu o članstvu u Evropskoj uniji u ovoj državi. Odluka suda podgrijala je zahtjeve za novim referendumom o Brexitu.

Sud je zaključio da bilo koja država članica EU može odustati od člana 50 i da za to ne treba saglasnost ostalih članica.

“Ujedinjeno Kraljevstvo može slobodno da jednostrano odustane od svoje namjere da se povuku iz Evropske unije”, naveli su iz Evropskog suda pravde.

Ovim je okončana dvogodišnja rasprava. Odluka suda došla je dan uoči planiranog glasanja bitanskog parlamenta o tome da li prihvataju dogovor premijerke Therese May o izlasku iz Evropske unije i budućim odnosima s njom.

Međutim, glasanje je danas, kako javlja BBC, odloženo, zbog "razmjera poraza koji bi mogao potopiti vladu premijerke May".

BBC navodi da bi ovo moglo povećati šanse da se u potpunosti odustane od Brexita, potencijalno preko novog referenduma.

Dopisnik BBC-a iz Brisela Adam Fleming naglašava kako bi ova potvrda suda mogla “poljuljati način sutrašnjeg glasanja” nekoliko poslanika.

Dame Margaret Beckett, jedna od najaktivnijih zagovarača novog referenduma istakla je da se debata oko Brexita fokusirala na dvije opcije: prihvatanje sporazuma Therese May ili odustajanje od Brexita, piše britanski Guardian.

“Svi znamo, van svake sumnje, da možemo ostati u EU – nije prekasno”, naglasila je poslanica laburista u parlamentu. “U narednim danima možemo skloniti dogovor Therese May sa stola. Druge opcije za Brexit nisu ništa bolje od premijerkine jer ne postoji dogovor koji može ispuniti obećanja data prije dvije godine, ili koji je bolji od ovoga što sada imamo u EU.”

Glasnogovornik liberalnih demokrata Tom Brake napisao je na Twitteru kako je ovo “najbolja moguća vijest, punom parom do drugog referenduma.”

Dodao je i kako će sutra ispred parlamenta biti održan skup građana koji traže da im se da završna riječ oko Brexita.

Nakon glasanja u parlamentu o dogovoru premijerke, lider opozicije Jeremy Corbin podržat će novi referendum, ocjenjuje Steve Fielding, politički analitičar za New York Times.

“Ako dođe do toga, podržat će to. Jer više neće imati opcija nakon glasanja i bilo bi skoro nemoguće da kaže ne.”

Ali, brexitovac, ministar za okolinu Michael Gove, izjavio je za BBC da su oni koji pozivaju na novi referendum ustvari “ljudi koji nikada nisu prihvatili ni prvi referendum, koji nisu prihvatili demokratsku odluku i žele da je preokrenu".

"Ne želimo ostati u EU. Jasno smo glasali; 17,4 miliona građana poslali su jasnu poruku”, dodao je Gove.

Odluka Evropskog suda pravde donesena je uprkos upozorenjima Evropske unije da bi to moglo postaviti opasan presedan ohrabrujući države da objave izlazak iz Unije u pokušaju da osiguraju bolje uslove članstva, prije nego što odustanu od izlaska, navodi BBC.

Inače, osim novog referenduma, otvorene su i sve druge opcije, barem do glasanja o dogovoru, a one su usvajanje dogovora za Brexit, prijevremeni izbori ili ostanak u Uniji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG