Linkovi

Ministar za Brexit: Ne odlaže se glasanje u parlamentu


Protesti protiv izlaska Britanije iz EU u Londonu, 6. decembar 2018.

Britanski ministar za Brexit rekao da će parlament naredne nedjelje glasati o planu premijerke Therese May za izlazak Britanije iz EU, uprkos izvještajima medija da May planira da odloži glasanje da bi pokušala da od Brisela dobije bolji dogovor.

Prijedlog britanske premijerke vjerovatno će biti odbačen u parlamentu u utorak, što bi moglo da izazove haos kada je riječ o izlasku zemlje iz EU, ali i da ugrozi političku budućnost Therese May.

Dnevnik Sunday Times prenio je da bi May u ponedjeljak trebalo da objavi da se glasanje odlaže i da će otputovati u Brisel da bi još jednom apelovala na evropske lidere da poboljšaju dogovor sa Britanijom.

"Glasanje je u utorak i na to smo trenutno usredsređeni", rekao je BBC-iju ministar za Brexit Steve Barclay, uz ocjenu da bi u slučaju novih pregovora, članice EU mogle da traže više.

On je upozorio da bi, u slučaju da parlament glasa protiv plana za Brexit, Britanija ušla u period neizvjesnosti, ali da bi May mogla da ostane na položaju premijerke.

Britanska premijerka Theresa May
Britanska premijerka Theresa May

Lideri Evropske unije trebalo bi da se sastanu u Briselu u četvrtak i spekuliše se da bi May mogla to da iskoristi da zatraži promjene u sporazumu, koji su oštro kritikovale obje stranke u Britaniji.

Najveći broj se protivi spornom rješenju kojim se izbjegava uspostavljanje čvrste granice između Irske i Sjeverne Irske.

Evropske diplomate saopštile su da bi mogle da pomognu May sa "kozmetičkim promjenama" neobavezujućeg političkog sporazuma koji je dio dogovora, ali da sam dogovor o izlasku Britanije nije otvoren za nove pregovore.

XS
SM
MD
LG