Linkovi

Trump se nada uspješnom ishodu susreta s Kimom


Trump i Kim se rukuju prije razgovora u Hanoju, Vijetnam, 27. februar 2019.
Trump i Kim se rukuju prije razgovora u Hanoju, Vijetnam, 27. februar 2019.

Američki predsjednik Donald Trump sastao se u srijedu, na drugom zajedničkom samitu sa liderom Sjeverne Koreje, Kim Jong Unom, osam mjeseci nakon što su se dogovorili da će zajedno da rade na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tokom kratkog obraćanja medijima u Hanoju, sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je se nada da ova dva lidera mogu postići rezultat koji će biti pozdravljen i od strane drugih. "I vjerujem da možemo to postići", dodao je Jong Un.

Nakon Trumpovih komentara, Kim Jong Un dodao je da su "brojne prepreke" morale biti prevaziđene da bi se samit održao, ali kako je "uvjeren da će polučiti dobar rezultat". Istakao je i da su prethodni mjeseci zahtijevali mnogo strpljenja i truda. Kim je opisao samit kao Trumpovu "hrabru odluku".

Trump je rekao da vjeruje da je prvi samit bio uspješan. "Mislim da će i ovaj biti jednako ili čak više uspješan od prethodnog. Čast mi je da sam ponovo sa liderom Kimom, dobro je da smo zajedno nakon prvog uspješnog samita. Naš odnos je jako dobar."

"Mislim da vaša zemlja ima nevjerovatan ekonomski potencijal, neograničen. Radujem se da vidim da se to desi i mi ćemo u tome pomoći."

Upitan da li će možda i formalno biti okončan Korejski rat, Trump je odgovorio: "Vidjet ćemo".

Novinari su ga pitali i da li je povukao svoje pozive za potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, Trump je kratko odgovorio: "Ne".

Nakon kratkog obraćanja medijima, Trump i Kim treba da održe zakazani dvadesetominutni sastanak, nakon kojeg će uslijediti i večera na kojoj će prisustvovati i drugi dužnosnici.

Trump će biti u pratnji državnog sekretara Mike Pompea i vršioca dužnosti šefa kabineta Mick Mulvaneya. Kimu će se pridružiti njegov bliski saradnik i visoki zvaničnik Kim Yong Chol.

Trump je iskoristio priliku tokom sastanka sa vijetnamskim zvaničnicima da ponudi izvoz oružja iz Sjedinjenih Država.

Nakon što su Boeing i General Electric potpisali sporazum sa vijetnamskim avio kompanijama VietJet i Bamboo, Trump je rekao da cijeni sporazum avio kompanija kao i to da je Vijetnam tražio da kupi vojnu opremu od Sjedinjenih Država.

Trump i Kim za vrijeme večere u sklopu samita koji se održava u Vijetnamu, 27. februar 2019.
Trump i Kim za vrijeme večere u sklopu samita koji se održava u Vijetnamu, 27. februar 2019.

Singapur kao referentna tačka

Prije samita, viši zvaničnici Trumpove administracije su nastojali umiriti iščekivanja i učiniti jasnim da se u skorijoj budućnosti ne mogu iščekivati dramatični koraci ka nuklearizaciji.

Američki i sjevernokorejski zvaničnici su radili na sadržaju zajedničke deklaracije oko koje bi se dvojica lidera složila u Hanoju, dok će deklaracija iz Singapura poslužiti kao referentna tačka kojom će biti procijenjen ritam napretka.

Američki zvaničnici nisu rekli mnogo o dogovoru koji se priprema, ali druga zajednička deklaracija bi se mogla ticati zajedničke definicije denuklearizacije Sjeverne Koreje, koraka prema normalizaciji diplomatskih odnosa, inspekcija sjevernokorejskih postrojenja; zaustavljanja nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje ili formaliziranja koraka kako bi se denuklearizacija postigla, kao i smanjivanja američkih sankcija.

Trump je prošle godine izjavio da su se on i Kim "zaljubili" i prije odlaska na drugi samit izjavio je da su razvili "veoma dobre odnose".

Pitanje koje će dominirati razgovorima je da li će Pyongyang eliminirati nuklearni arsenal koji prijeti SAD-u. Oba su lidera potvrdila potrebu za napretkom ka finalnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, napisao je Mike Pompeo na Twitteru.

Na prošlogodišnjem historijskom prvom samitu u Singapuru u junu prošle godine, Trump i Kim su se obavezali da će raditi ka denuklearizaciji i miru na Korejskom poluotoku.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički u ratu od konflikta koji je trajao od 1950. do 1953. godine, u kojem su Amerikanci podržali Južnu Koreju, a sukob je završio primirjem.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG