Linkovi

Bez velikih očekivanja od samita Trumpa i Kima


A welcoming banner with images of U.S. President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un hangs at a South Korean restaurant ahead of USA-DPRK summit in Hanoi, Vietnam February 22, 2019.
A welcoming banner with images of U.S. President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un hangs at a South Korean restaurant ahead of USA-DPRK summit in Hanoi, Vietnam February 22, 2019.

Očekivanja od samita Donalda Trampa i Kim Jong Una, predsjednika SAD-a i lidera Sjeverne Koreje i nisu velika, pišu svjetski mediji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i njegove diplomate su smanjili očekivanja uoči samita sa liderom Sjeverne Koreje, Kim Jong Unom, nakon što su prije toga precijenili svoj napredak u blokiranju Sjeverne Koreje da razvija nuklearno oružje, ocjenjuje britanski Guardian.

Trumpov ton ovog puta je realniji. Naime, isti list navodi kako je Trump guvernerima u Bijeloj kući rekao da je sretan sa situacijom sve dok Sjeverna Koreja pauzira testiranje oružja.

"Kim shvata, možda bolje od svih drugih, da bez nuklearnog oružja njegva zemlja može brzo postati velika svjetska ekonomska sila. Zbog svoje lokacije, ljudi i njega samog, ima više potencijala nego bilo koja druga nacija", napisao je Trump na Twitteru.

Izjavio je i da nije u žurbi da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju da rade na denuklearizaciji, prenosi BBC.

Prvi, historijski sastanak Trumpa i Kima održan je prošle godine u Singapuru.

Trump, koji je ranije govorio sa više entuzijazma i tvrdio da su ti prvi razgovori bili uspješni, sada je spreman da prihvati stvarnost, navodi Guardian.

Predsjednikova izjava uslijedila je nakon svjedočenja Dana Coatsa, direktora Nacionalne obavještajne službe u Kongresu, koji je tom prilikom rekao kako vjeruje da će Sjeverna Koreja nastojati da zadrži svoje kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja, jer "Kim smatra da je to ključno za opstanak režima."

Sporazum potpisan u Singapuru je vlo nejasan kada se govori o detaljima denuklearizacije. BBC ocjenjuje da je malo urađeno na zacrtanom cilju – denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Predsjednikove posljednje izjave ocjenjuju kao pokušaj da se smanje očekivanja.

I državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da Sjeverna Koreja ostaje nuklearna prijetnja za SAD, tako direktno kontrirajući predsjedniku Trumpu, koji je nakon prvog sastanka sa Unom tvrdio da Sjeverna Koreja više nije nuklearna prijetnja. Pompeo je za Fox News izjavio da možda neće postići baš sve na ovom samitu, ali kako se nada da će napraviti značajan iskorak.

Donald Trump i Kim Jong Un sastaju se u srijedu i četvrtak u Vijetnamu. Kim je na putu za Vijetnam vozom, na koji se ukrcao juče, dok Trump putuje danas.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG