Linkovi

Susjedi Bjelorusije upozoravaju na opasnost od vojnog sukoba zbog migrantske krize


Poljska policija na granici sa Bjelorusijom (Foto: Policja Podlaska/Rojters)
Poljska policija na granici sa Bjelorusijom (Foto: Policja Podlaska/Rojters)

Države koje se graniče sa Bjelorusijom u četvrtak su upozorile da bi migrantska kriza na istočnim granicama Evropske unije mogla da preraste u vojni sukob, dok je Ukrajina najavila da će rasporediti još hiljade vojnika da bi obezbijedila svoju granicu.

Litvanija, Estonija i Letonija saopštile su da Bjelorusija predstavlja ozbiljnu prijetnju po evropsku bezbjednost, namjernom eskalacijom "hibridnog napada" i upotrebom migranata da se osveti za sankcije EU.

"To povećava mogućnost provokacija i ozbiljnih incidenata koji bi takođe mogli da se preliju u vojni domen", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara odbrane tih zemalja.

Bjelorusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da će zbog raspoređivanja dodatnih poljskih vojnih snaga blizu granice morati da preduzme" adekvatne uzvratne mjere" i nezavisno i zajedno sa svojim strateškim saveznikom, Rusijom.

Kriza na poljsko-beloruskoj granici
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Ukrajina je u međuvremenu najavila vježbe i raspoređivanje dodatnih 8.500 vojnika i policajaca na sjevernoj granici sa Bjelorusijom.

Migranti, okupljeni u privremenim kampovima na granici Poljske i Bjelorusije na izuzetno niskim temperaturama, tokom noći su gađali poljske graničare kamenicama i granjem i pokušavali da probiju žičanu ogradu, u pokušaju da uđu na teritoriju EU, saopštile su vlasti u Varšavi.

Brisel optužuje Minsk da podstiče hiljade migranata, koji bježe iz ratom razorenih zemalja, da pređu granicu sa unijom i najavljuje moguće nove sankcije protiv Bjelorusije i aviokompanija koje prevoze migrante već u ponedeljak.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko prijeti odmazdom, između ostalog i prekidom tranzita ruskog gasa preko bjeloruske teritorije.

Minsk je saopštio i da dva ruska bombardera drugi dan zaredom nadlijeću bjeloruski vazdušni prostor u znak podrške.

Kremlj je naveo da Rusija nema nikakve veze sa tenzijama na granici i sugerisao da je prisustvo teško naoružanih osoba na obje strane povod za zabrinutost.

Moskva je saopštila i da je ruski predsjednik Vladimir Putin drugi put za dva dana telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da joj je prenio da bi Brisel trebalo da razgovara sa Bjelorusijom o krizi.

Merkel je, kako je saopštio njen portparol, prenijela ruskom lideru da Bjelorusija koristi bespomoćne ljude za "hibridni napad" i da je odgovorna za situaciju na granici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG