Linkovi

'Nijedna žena se ne osjeća sigurno': Seksualno nasilje u ratu u Sudanu


Vojnik razgovara sa ženama na ulici u Kartumu 6. juna 2023., dok se borbe nastavljaju u ratom razorenom Sudanu.
Vojnik razgovara sa ženama na ulici u Kartumu 6. juna 2023., dok se borbe nastavljaju u ratom razorenom Sudanu.

Desetine žena prijavile su slične napade - u svojim domovima, pored puta i u oduzetim hotelima - otkako je sredinom aprila izbio rat između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku.

Zeinab je bježala iz ratom razorenog glavnog grada Sudana kako bi potražila sigurnost kada se našla prikovana za zemlju, s puškom na grudima, dok ju je silovao borac paravojne formacije.

"Bila sam sigurna da ćemo umrijeti", rekla je ona za AFP, prepričavajući kako su ona, njena mlađa sestra i još dvije žene, jedna sa malom kćerkom, bile sve seksualno zlostavljane.

Desetine žena prijavile su slične napade - u svojim domovima, pored puta i u oduzetim hotelima - otkako je sredinom aprila izbio rat između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku.

Mjesec dana nakon rata, rekla je Zeinab, žene su bježale iz Kartuma kada je njihov minibus zaustavljen na kontrolnom punktu RSF-a.

Prestravljeni, odvedeni su u skladište gdje je čovjek "u civilu koji je izgledao kao njihov komandant" naredio da obore Zeinab, rekla je ona.

"Jedan muškarac me je prikovao dok me je drugi silovao", rekla je ona za AFP. "Kada je završio, promijenili su se. Htjeli su da zadrže moju sestru kod sebe. Molio sam ih na rukama i koljenima da je puste."

Ženama je na kraju dozvoljeno da odu i pobjegle su u Madani, 200 kilometara udaljen, gdje su prijavile napad policiji i otišle u bolnicu.

Kada je Zeinab kasnije ispričala njihovu muku, našla je utočište u drugoj zemlji.

"Nismo prvi ljudi kojima se ovo dogodilo, niti posljednji," rekla je.

Sudanski rat odnio je najmanje 1.800 života i raselio više od 1,5 miliona ljudi.

Smoke billows from a fire at a lumber warehouse in southern Khartoum amidst ongoing fighting on June 7, 2023.
Smoke billows from a fire at a lumber warehouse in southern Khartoum amidst ongoing fighting on June 7, 2023.

Užasi sukoba su pojačani talasom seksualnog nasilja, kažu preživjeli, medicinari i aktivisti koji su razgovarali za AFP.

Većina je zatražila anonimnost ili je, poput Zeinab, koristila pseudonim iz straha od odmazde protiv njih i drugih.

I načelnik sudanske vojske, general Abdel-Fattah Burhan, i RSF, predvođen generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, optužili su svoje neprijatelje za takve napade.

Advokat za ljudska prava Jehanne Henry rekla je da su obje strane zaista počinile "ozloglašena djela seksualnog nasilja" u prošlosti.

Vladina jedinica za borbu protiv nasilja nad ženama i djecom dokumentirala je 49 napada u prve dvije sedmice rata.

U svih osim šest slučajeva, preživjeli su identifikovali počinioce "u uniformama RSF-a", rekao je načelnik jedinice Sulaima Ishaq al-Khalifa, dodajući da postoje "novi izvještaji danju i noću".

"Ne postoji nijedna žena u Kartumu koja se osjeća sigurno, čak ni u svom domu", rekao je al-Khalifa.

Najgore borbe bjesne u Kartumu i regiji Darfur, gdje je bivši diktator Omar al-Bashir svojevremeno oslobodio ozloglašenu miliciju Janjaweed iz koje je proizašla RSF.

U svojoj kampanji spaljene zemlje od 2003. godine počinili su genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući silovanje, prema Međunarodnom krivičnom sudu.

Sada se u Darfuru ponovo prijavljuju masovna silovanja, rekla je Adjaratou Ndiaye, predstavnica UN-a za žene u Sudanu.

Dokumentovani slučajevi, poput većeg broja žrtava, vjerovatno su "vrh ledenog brega", rekla je istraživačica sudanske grupe za ženska prava.

Lekari kažu da mnoge žrtve ne dobijaju nikakvu njegu jer su bolnice opljačkane ili uništene.

Mnoge su slučajeve prijavile grupe civilnog društva poznate kao komiteti otpora, koji su dugo vodili kampanju za demokratiju.

Advokat koji je dugo dokumentovao seksualne napade od strane snaga sigurnosti, rekao je da ta pošast sada pogađa "svaki segment sudanskog društva".

"Vidjeli smo silovanja mladih djevojaka i starica, majki sa djecom", rekla je ona i dodala da počiniocima "nije bitno".

Usljed velike nestašice, zdravstveni radnici su se borili da obezbijede lijekove za HIV ili hitnu kontracepciju.

"Situacija je katastrofalna", rekao je član Centralnog komiteta sudanskih farmaceuta.

Aktivisti i medicinari pokušavaju da dokumentuju svaki napad. Cilj je, rekao je advokat, "da se osigura da nema nekažnjivosti".

Zeinab se nada da će se silovatelji jednog dana suočiti s pravdom, ali izražava skepsu.

“Podijelila sam svoje svjedočanstvo kako bih pokušala spriječiti da se ovo dešava drugima, da im kažem da put nije bezbjedan,” rekla je. "Ali čak i kada sam podnijela policijski izvještaj, znala sam da od toga neće biti ništa. Nikada neće uhvatiti ljude koji su ovo uradili."

XS
SM
MD
LG