Linkovi

Zamjenik guvernera Texasa: Napadi vatrenim oružjem zbog "nasilnih video igrica"


Služba u crkvi u Santa Feu povodom masovnog ubistva 10
Služba u crkvi u Santa Feu povodom masovnog ubistva 10

Porodice i prijatelji žrtava masovne pucnjave u srednjoj školi u Santa Feu, Texasu, prisustvovali su misama u nedjelju i odali poštu onima koji su ubijeni prije dva dana.

U pucnjavi je ubijeno 10 osoba, među njima i učenica iz Pakistana koja je bila na razmjeni, i nastavnici koji su u školi radili kao zamjene.

Na misi u crkvi u Santa Feu bio je i guverner Texasa Greg Abbott.

Zamjenik guvernera Texasa Dan Patrick povezao je napade vatrenim oružjem sa "nasilnim video igricama i društvenim mrežama" i rekao da se u SAD više ne cijeni život.

"Bilo da je riječ o abortusu, raspadu porodica, nasilnim filmovima ili video igricama", rekao je Patrick za ABC i insistirao da se naoružaju nastavnici u školama - što je kontroverzni prijedlog lobista za oružje.

Fred Guttenberg, otac jedne od učenica ubijene u školi na Floridi u februaru, rekao je da su Patrickovi komentari "idiotski" i "moronski". Guttenberg je pozvao na oštriju kontrolu oružja.

Za teško ubistvo u školi u Texasu optužen je 17-godišnji Dimitrios Pagourtzis, učenik škole u Santa Feu u kojoj je počeo da puca oko 8 ujturu.

Guverner Texasa Greg Abbott potvrdio je da su pronađene i eksplozivne naprave u školi, ali i automobilu i kući napadača.

Abbott je rekao i da je Pagourtzis pred sudom odabrao da se brani šutnjom. On je, prije nego što je uhapšen, htio da počini samoubistvo. U školi u Santa Feu je pucao iz pištolja i revolvera koji su pripadali njegovom ocu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG