Linkovi

Sud BiH oslobodio Senu Hamzabegović krivice za financiranje terorizma


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

U obrazloženju presude, u ponedjeljak 17. januara, Sud BiH je naveo da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je Hamzabegović imala saznanja ili namjeru da novcem koji je slala mužu u Siriju financira militante terorističkih grupa.

Navedeno je da je optužena priznala kako je putem banaka i transfera slala novac u Siriju mužu Muradifu Hamzabegoviću, ali ne i da je lično nosila novac, za šta je teretila optužnica. U nekoliko transfera optužena je poslala iznos od 116.670 eura.

Sud je naveo i da nije dokazano kako je optužena prikupljala novac u BiH, kako je bilo navedeno u optužnici. Novac je bio vlasništvo njenog muža.

U obrazloženju presude navedeno je da je dokazano da je muž optužene bio u redovima terorističkih organizacija, kao i da je novcem financirao militante, ali ne i krivica i namjera optužene da u tome sudjeluje.

Jedini takav slučaj

Sud je naglasio i da je ovaj slučaj jedini slučaj procesuiranja supruge bilo kojeg državljanina BiH koji je otišao u Siriju. Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

Tokom suđenja, odbrana je navela i da je optužena morala nositi i slati novac suprugu.

Hamzabegović se teretila da je od 2013. do 2018. nekoliko puta slala i nosila novac u Siriju suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je otišao u Siriju, iako je znala u koje svrhe će biti korišten, odnosno da će njime biti kupovano oružje ili da će se koristiti za plaćanje militanata u redovima militantnih organizacija.

Optužena je i ranije bila osuđena zbog ilegalnih prelazaka granice.

Hamzabegović je ukinut pritvor 23. novembra, ali su joj privremeno oduzete putne isprave i BiH i Švicarske, čija je također državljanka, te uvedene zabrane napuštanja BiH i mjesta boravišta.

Optužnica protiv Sene Hamzabegović podignuta je 7. septembra 2021. godine. U pritvoru je od 20. maja 2021., jer se Tužiteljstvo žalilo na prvobitno odluku Suda da se Hamzabegović brani sa slobode.

Suprug i daje u Siriji

Inače, njen suprug Muradif Hamzabegović iz BiH je 2013. godine osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi. Osuđen je u odsustvu, jer je otišao u Siriju. Sud BiH ga je osudio na šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, Muradif Hamzabegović je i dalje u Siriji, dijelu zemlje koji kontroliraju džihadističke grupe i pobunjenici, gdje živi kao civil i bavi se trgovinom.

Sena Hamzabegović uhapšena je 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

U BiH je pred Sudom BiH zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa, za odlazak na strana ratišta, pokušaj odlaska na strana ratišta, boravak na stranom ratištu, financiranje terorističkih aktivnosti, obuku i bilo kakve aktivnosti u sklopu terorističkih organizacija dosad osuđeno 46 osoba.

Trenutno 13 osoba izdržava kaznu zatvora za krivično djelo terorizma, a dvije osobe za krivično protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG